Méďa v Zákupech na Českolipsku oslavil 21. narozeniny, dostal dort s ovocem a zeleninou

20. červen 2014

Medvěd jménem Méďa ze zámku v Zákupech na Českolipsku oslavil 21. narozeniny. Pochutnat si díky tomu mohl na dortu z jablek, hrušek, meruněk, mrkve, rajčat, červené papriky a hroznového vína. Popřát mu přišlo i několik desítek dětí z tamní základní školy.

Z mostu koukalo na oslavence mnoho zvědavých očí. Medvěd Méďa ale nebyl před oslavou jedenáctých narozenin nervózní.

„Na rozdíl od lidí to na medvědovi nezanechává žádné stopy. Pro něj je to běžný den. Dneska to bude zpestřené dortem," říká kastelán zákupského zámku Petr Weiss.

Dort se dodělával na místě. Vzhledem k použitým surovinám to jinak nešlo. Dort se skládal z vydlabaného bochníku chleba ozdobeného zeleninou a ovocem.

„Jsou tam jablíčka, hrušky, mrkvička, ještě paprika, meruňky a cherry rajčátka," doplňuje Jana Mejsnarová, která pro méďu dort připravila.

Ošetřovatel uklidil výběh a nic už nebránilo předání dortu. Že by se medvěd rozhodl místo něj posvačit delegaci gratulantů je podle kastelána nemožné.

„Neobratným zásahem ošetřovatele by se to možná mohlo stát. Říkám to ale s úsměvem na rtech, protože se to samozřejmě nestane," dodává Weiss.

Děti ze zákupské základní školy popřály oslavenci z mostu nad medvědáriem. Kastelán, ošetřovatel i autorka dortu dole pozorovali, jak oslavenec způsobně uzobával kuličky hroznového vína. Medvěd vše snědl doslova s noblesou a elegancí.

„Zdá se, že medvěd předtím studoval etiketu. Guth-Jarkovský by měl radost. Mohl by si otevřít svoje soukromé hodiny stolování," vtipkuje při pohledu na huňáče Petr Weiss.

Podle kastelána zákupského zámku by se z oslav medvědových narozenin mohla do budoucna stát tradice.

Medvěd Méďa na zámku v Zákupech dostal narozeninový dort
autoři: Tomáš Mařas , ako
Spustit audio