Začít lézt je jednoduché. Stačí mít sportovní oblečení, zbytek půjčíme, říká vedoucí lezeckého klubu

7. září 2023

Lezení se stává velmi populárním sportem, ať už na vrcholové úrovni, jak ho v Česku proslavil lezec Adam Ondra, nebo na úrovni amatérské. Lezecké kluby jsou i v Liberci.

Redaktor Patrik Fišer zkouší takzvaný bouldering

„Lezení na umělých lezeckých stěnách, kdy lidé přijdou do lezeckého centra, je v současné době asi nejoblíbenější,“ říká lezec, místopředseda Českého horolezeckého svazu a předseda lezeckého klubu LK Boulder Marek Klíma.

„Přirozeným vyvrcholením tréninku na stěně by mělo být lezení venku na skále. Ale dost lidí leze jen na stěně a má to jako sportovní aktivitu,“ dodává. Začít s lezením a zlepšovat se v něm nemusí být příliš složité. „Stačí se přihlásit do lezeckého klubu,“ sděluje Klíma.

O výbavu se při lezení v klubech člověk starat nemusí. „Stačí mít jen sportovní oblečení. Speciální lezeckou obuv i sáček s magnéziem, aby neklouzaly zpocené ruce, rádi zapůjčíme,“ vypočítává vedoucí klubu.

Lezení si na vlastní kůži vyzkoušel i redaktor Patrik Fišer. Proč je důležité se rozcvičit? Jak člověk pozná, že má na těle svaly, o kterých možná dosud netušil? Poslechněte si reportáž.

autoři: Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související