Na vlastní kůži: Ledolezení v centru Liberce

Dva cepíny, speciální boty s upevněnými mačkami, horolezecký sedák a přilba - to stačí ke zdolání ledové stěny uprostřed Liberce. A taky se lezec nesmí bát výšek. Vrstvou ledu pokrytá žula se totiž tyčí až do patnácti metrů. Že ledovou skálu zvládne zdolat téměř každý, vyzkoušela reportérka Lucie Fürstová.

Ledová stěna v centru Liberce

V bývalém žulovém lomu přímo v centru Liberce si můžou lidé vyzkoušet, jaké je horolezení po čistém ledu. Lezecká aréna je ukrytá za bloky bytových domů v Mlýnské ulici. Silné mrazy posledních dní umožnily horolezeckým nadšencům vytvořit 15 metrů vysokou ledovou stěnu, připraveny jsou na ní cesty vzhůru pro horolezce i úplné amatéry.

Instruktor Tomáš Tichý naší reportérce, vybavené speciálními skeletovými botami s připevněnými mačkami, horolezeckým sedákem, přilbou a v každé ruce jedním zubatým cepínem, pod vysokou stěnou pokrytou vrstvou ledu a rampouchů vysvětlil, jak na ni vylézt. A Lucie vyrazila vzhůru.

„Lezení pro mě bylo těžké, zaseknutý cepín jsem občas nemohla uvolnit a mluvit se u toho taky moc nedalo. Ale výhled až seshora stál určitě za to. Sama jsem nevěřila tomu, že to zvládnu,“ popsala v reportáži.

Ledolezkyně Lucie

Bývalý lom v Liberci Na Bídě mají horolezečtí nadšenci pronajatý od města. Ledovou stěnu se nepodařilo vytvořit jen vloni, kvůli teplé zimě. Zkušený horolezec ji zdolá za pár minut, amatérům to může trvat o dost déle. Přesto je nezvyklý zážitek určen i jim, všechny lezce s cepíny organizátoři při jejich cestě vždy jistí. Jak popsal vedoucí lezecké arény Pavel Pfeifer, letos se povedlo zaledovat prostor pro tři lana, kde může být najednou šest lidí.

Lezení na ledu je možné jen po telefonickém objednání. Veškeré vybavení si zájemci můžou vypůjčit na místě, stěna je v provozu od 8:00 do 20:00, po setmění ji pro lezce nasvítí reflektory.

I když současné počasí horolezcům přestalo přát, doufají, že až patnácticentimetrová vrstva ledu na žulové skále vydrží alespoň do konce třetího únorového týdne.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.