Na přírodní ledopád v Labském dole v Krkonoších týdně míří desítky lezců. Musí se ale předem registrovat a mít potřebné vybavení

12. únor 2023 08:30

Když je mrazivé počasí, zamíří někteří horolezci do Labského dolu nedaleko Špindlerova Mlýna. Tam je totiž jediný přírodní ledopád v Krkonoších, který lze legálně slézat. Asi 30 metrů vysoká ledová stěna přilákala v posledních týdnech už víc než 200 nadšenců.

K ledopádu se zájemci dostanou od Informačního střediska Správy KRNAP přes most přes Labe do Labského dolu, kde se pokračuje po cestě „Buď fit“ asi 4 kilometry ve směru na Labskou boudu. Na konci upravovaného úseku je nutné překonat říčku Labe a ke skále pak vede pěšina rozvolněným lesním porostem.

Ledopád v Labském dole nad Špindlerovým Mlýnem

Zájemci o lezení s sebou ale musí mít patřičné vybavení, které pro nás shrnul horský vůdce Radoslav Groh. „Ledolezecký cepín, který je agresivněji zahnutý tak, aby nám umožnil stoupat v tom vertikálním ledu. Pak lezecké mačky s vertikálními hroty, sedací úvazek, lano, šrouby do ledu.“ 

„Je tady ledový perimetr zhruba o šířce padesáti metrů a nejdelší lezecké linie tady mají až třicet metrů. Jsou tady kombinace strmých pasáží, záleží víceméně, jak nám tady příroda ten led připraví. Je to super, že si tady otestujeme celou řadu technik, které pak můžeme užít od Krkonoš, přes Aply, až po Himaláje,“ přiblížil terén na lezení Radoslav Groh.

Vstup na ledopád je omezený maximálně na 16 lidí za den. Zájemci se musí předem registrovat přes web Krkonošského národního parku, a potom si v informačním centru ve Špindlerově Mlýně vyzvednout papírové povolení.

„Lidi jsme omezili z toho důvodu, aby ten ledopád nebyl přetěžován, aby si všichni zalezli, a aby to zhruba odpovídalo velikosti takového běžného horolezeckého oddílu,“ uvedla Petra Šťastná, pracovnice ochrany přírody ze Správy KRNAP. Podle ní je plno skoro každý den. Kromě horolezců jezdí na krkonošský ledopád trénovat například hasiči, vojáci, nebo horská služba.

autoři: Jakub Vik , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související