Začínala jsem s mastičkami a oleji. Mýdlo je ale náročnější, připouští mýdlařka z Českého ráje
Z dětské záliby v bylinkách, ke kterým ji přivedla babička, a pozdějšího studia chemie se zrodil koníček ve vaření mýdla. A mýdlaření se pro Šárku Bredlerovou stalo prací a přitom zůstalo vášní.
I když nám chemie většinou nezní moc libozvučně, její studium a dětská láska k bylinkám a přírodě přivedly Šárku Bredlerovou k neobyčejně voňavé profesi. Stala se mýdlařkou. Mýdla vaří v Malé Skále, kam se vydal redaktor Jaroslav Hoření.
„Mýdla jsou hlavně o vůni“, popisuje Šárka Bredlerová. „Měla jsem blízko k bylinkám, začaly mě zajímat éterické oleje a aromaterapie, a když se mi narodily děti, začala jsem vyrábět i svoje vlastní kosmetické přípravky, na mýdla jsem si ale netroufala,“ vzpomíná na začátky s mýdlařením. „Začínala jsem s mastičkami, maceráty a oleji. Mýdlo je ale trošku náročnější,“ dodává.
Co ji tedy vlastně k výrobě mýdla přimělo? Co má společného mýdlo a omáčka? Proč se lidé někdy vaření mýdla bojí? A jak se tedy vlastně „vaří“ mýdlo? Poslechněte si reportáž.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.