Začínala jsem s mastičkami a oleji. Mýdlo je ale náročnější, připouští mýdlařka z Českého ráje
Z dětské záliby v bylinkách, ke kterým ji přivedla babička, a pozdějšího studia chemie se zrodil koníček ve vaření mýdla. A mýdlaření se pro Šárku Bredlerovou stalo prací a přitom zůstalo vášní.
I když nám chemie většinou nezní moc libozvučně, její studium a dětská láska k bylinkám a přírodě přivedly Šárku Bredlerovou k neobyčejně voňavé profesi. Stala se mýdlařkou. Mýdla vaří v Malé Skále, kam se vydal redaktor Jaroslav Hoření.
„Mýdla jsou hlavně o vůni“, popisuje Šárka Bredlerová. „Měla jsem blízko k bylinkám, začaly mě zajímat éterické oleje a aromaterapie, a když se mi narodily děti, začala jsem vyrábět i svoje vlastní kosmetické přípravky, na mýdla jsem si ale netroufala,“ vzpomíná na začátky s mýdlařením. „Začínala jsem s mastičkami, maceráty a oleji. Mýdlo je ale trošku náročnější,“ dodává.
Co ji tedy vlastně k výrobě mýdla přimělo? Co má společného mýdlo a omáčka? Proč se lidé někdy vaření mýdla bojí? A jak se tedy vlastně „vaří“ mýdlo? Poslechněte si reportáž.
Související
-
Mydlí celá rodina: Mýdlaření je návykové, soutěžíme o větší tržbu, smějí se manželé Priščákovi
Co stane, když smícháme kopřivový prášek, marocký jíl, rýžový protein a jojobový a mandlový olej? Nejen to Jakubovi Marvanovi prozradili Miroslava a Robert Priščákovi.
-
Jak snížit množství odpadu? Řešením by mohlo být nakupování bez obalů
Liberecký institut pro udržitelný rozvoj vyzývá výrobce k redukci obalů, které zatěžují životní prostředí. Přispět k tomu může každý, třeba nákupem bez obalu.
-
Kouzlo aromaterapie: Co nám voní, nebo nevoní, je automatická reakce těla, čich nelze obelstít
Vůně, které umí pomoct soustředit se, nebo naopak uvolnit i zlepšit náladu? Hostem Dopoledne pod Ještědem byla Adéla Zrubecká, specialistka aromaterapie.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.