Začínala jsem s mastičkami a oleji. Mýdlo je ale náročnější, připouští mýdlařka z Českého ráje

Z dětské záliby v bylinkách, ke kterým ji přivedla babička, a pozdějšího studia chemie se zrodil koníček ve vaření mýdla. A mýdlaření se pro Šárku Bredlerovou stalo prací a přitom zůstalo vášní.

I když nám chemie většinou nezní moc libozvučně, její studium a dětská láska k bylinkám a přírodě přivedly Šárku Bredlerovou k neobyčejně voňavé profesi. Stala se mýdlařkou. Mýdla vaří v Malé Skále, kam se vydal redaktor Jaroslav Hoření.

„Mýdla jsou hlavně o vůni“, popisuje Šárka Bredlerová. „Měla jsem blízko k bylinkám, začaly mě zajímat éterické oleje a aromaterapie, a když se mi narodily děti, začala jsem vyrábět i svoje vlastní kosmetické přípravky, na mýdla jsem si ale netroufala,“ vzpomíná na začátky s mýdlařením. „Začínala jsem s mastičkami, maceráty a oleji. Mýdlo je ale trošku náročnější,“ dodává.

Co ji tedy vlastně k výrobě mýdla přimělo? Co má společného mýdlo a omáčka? Proč se lidé někdy vaření mýdla bojí? A jak se tedy vlastně „vaří“ mýdlo? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související