O něco později, ale přece – v Jablonci znají termíny otevírání „krystalu“

28. leden 2020 15:16

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou už vybralo firmu, která dokončí nově postavenou přístavbu ve tvaru obřího krystalu. Atypická budova už stojí, teď je potřeba dodat vnitřní vybavení a připravit expozici.

Po dvou letech by měla být přístavba jabloneckého Muzea skla a bižuterie ve tvaru obřího krystalu hotová v polovině února. Muzeum tento týden vybralo dodavatele vnitřního vybavení nových prostor. Bude v nich expozice vánočních ozdob.

Výstavbu nového objektu u jabloneckého muzea provázejí od začátku menší problémy. Začalo to už při výběru dodavatele, které se dělalo na dvakrát, do prvního výběrového řízení se totiž přihlásil jenom jeden zájemce. Muzeum tedy vypsalo soutěž znovu a rozdělilo zakázku na dvě části; na stavbu expozice a na osvětlení. Přihlásil se opět jediný zájemce, ten stejný, co předtím, ale už se zájmem jen o expozici. Muzeum ho vybralo a rozhodlo, že zakázku na osvětlení zadá, až bude expozice hotová a uvidí se, kde všude jsou svítidla potřeba.

A přidaly se také průtahy v samotné stavbě. Jen na konstrukci potřebovaly firmy 3 měsíce navíc oproti plánu, na zasklívání potom o 2 měsíce déle. Otevřít ale plánují ještě letos; první část přístavby, tu ve 3. patře, by návštěvníci měli mít možnost vidět 20. června, tedy se začátkem Mezinárodního trienále skla a bižuterie Jablonec 2020, které Muzeum skla a bižuterie hostí.
Druhou část nové budovy plánují otevřít na konci roku, před Vánocemi. Muzeum má totiž největší veřejnou sbírku vánočních dekorací na světě, čítá 18 000 kusů skleněných ozdob, vyrobených pro český i zahraniční trh. Do třípatrové přístavby ve tvaru broušeného kamene se všechny nevejdou, v nové expozici by jich měla být zhruba třetina. Před svátky je už ale návštěvníci uvidí v nových prostorech.

Vánoční výstava v Jablonci nad Nisou potrvá do poloviny února
autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související