Začal platit nouzový stav. Co to pro nás znamená?

5. říjen 2020 11:03, aktualizováno

Česká vláda nouzový stav od 5. října vyhlásila v reakci na to, že v zemi začal stoupat počet lidí nakažených koronavirem. Informace o tom, jaká opatření až do 18. října platí, zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Omezení shromažďování

Čtěte také

Venkovní akce jsou omezené do maximálního počtu 20 osob, uvnitř se pak smí sejít nejvýš 10 lidí. Výjimka platí pro kina a divadla - při představeních se ale nesmí zpívat. Zpěv je totiž podle ministra zdravotnictví za hnutí ANO Romana Prymuly rizikový pro přenos nákazy. Pro omezení shromažďování platí, stejně jako na jaře, výjimky, například pro členy domácnosti, podnikatelské aktivity, výkon povolání, například zastupitelstev, a také akce ústavních orgánů, jak ministr upřesnil. Lidé od 5. října nemohou ani na sportovní akce, například fotbalové a hokejové zápasy budou dva týdny bez diváků.

Výuka na školách

Čtěte také

Studenti středních škol v regionech, které jsou na semaforu označené oranžovou nebo červenou barvou, se budou příští dva týdny vzdělávat dálkově. Střední školy v Libereckém kraji dál běžně vyučují studenty a nemusely přejít na dálkovou výuku. Provoz škol v regionu není potřeba podle hygieniků v souvislosti s koronavirem nikde výrazně omezovat, s výjimkou hodin tělesné výchovy a zpěvu.

AKTUALIZACE 5. října, 17:30: 
Střední školy v libereckém okrese přejdou od středy 7. října na distanční výuku. Důvodem je výrazný nárůst počtu potvrzených případů onemocnění covid-19 z posledních dnů. Novináře o tom 5. října po zasedání krajského krizového štábu informoval krajský hygienik Vladimír Valenta. Na středních školách v ostatních okresech v Libereckém kraji zatím zůstane výuka prezenční, děti tedy budou nadále docházet do škol.

V Libereckém kraji za předchozí tři dny přibylo 418 pozitivně testovaných, každý den jich bylo minimálně 100. Podle Valenty jsou školy jedním z dominantních ohnisek, proto se rozhodli pro toto opatření na Liberecku. „Jinými slovy, že bude provoz na středních školách omezen na online výuku a že budou omezeny dál základní umělecké školy," uvedl Valenta. Nařízení bude podle něj platit stejně jako v dalších částech republiky zatím do 18. října. „Tato doba je stále dostačující, aby pokryla inkubační dobu onemocnění a toto opatření dávalo stále smysl," dodal.

Mírnější omezení platí pro základní školy, jak uvedl ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO: „Na 1. stupních základních škol hudební výchova probíhá po dobu 14 dní bez zpěvu; tělesná výchova bez omezení. Na 2. stupních základních škol a nižších ročnících víceletých gymnázií, hudební výchova probíhá bez zpěvu a místo tělesné výchovy jsou doporučovány pohybové aktivity venku,“ řekl ministr Plaga. Liberecká technická univerzita vyhlásila distanční výuku už od 29. září

Návštěvy restaurací

Čtěte také

U jednoho stolu může od 5. října sedět nejvýš 6 lidí. Restaurace nebo bary taky musejí zavřít nejpozději ve 22:00 hodin. Toho nařízení platí už od 24. září.

autoři: Eva Malá , Šárka Škapiková , reČRoL
Spustit audio

Související