To je jak za komunistů, to byla taky zavíračka v deset. I tak reagovali hosté na nové opatření

Poslední drink a v deset hodin domů. Tak to ve čtvrtek večer vypadalo v restauracích, pivnicích, hospodách a barech po celém Česku. Začalo platit nové nařízení o povinné zavírací době nejpozději ve 22 hodin. Jak na to reagovali hosté a majitelé podniků v Liberci, to uslyšíte v přiložené reportáži.

Co na to hosté

Ještě kolem půl desáté večer nic nenasvědčovalo tomu, že je něco jinak. V liberecké hospodě Labský zámek bylo plno, všichni popíjeli, bavili se. Jen se hosté často dívali na hodinky.

Labský zámek v Liberci, jedna z nejstarších stále funkčních hospod ve městě

„Tak jsme to hlídali a povalíme. Manželky budou nadšený. Je to takový ode zdi ke zdi, jednou jo, zejtra to bude zase jinak. Ale snažíme se to respektovat,“ komentoval štamgast z libereckého Labáku Jarda.

„To je jak za komunistů, to byla taky zavíračka v deset hodin. Prostě přijdeme o hodinu nebo o dvě dřív, a tu svojí dávku jsme si dali,“ se smíchem dodává Láďa, další z častých hostů známé liberecké hospody.

Co na to hospodští

Pak nastala zavírací dvaadvacátá hodina. Vrchní výčepu v Labském zámku Jan Gamper vyprovodil všechny hosty ven. „Vnímáme to samozřejmě špatně, ale zároveň ti kolegové, kteří dělají noční provozy, to znamená noční bary a diskotéky, ti jsou na tom hůř. Takže jsme rádi aspoň za tohle a samozřejmě respektujeme tuhle situaci, která momentálně je,“ zhodnotil nové pravidlo Jan Gamper.

Provozovatel liberecké hospody Labský zámek Jan Gamper

Naše reportérka se také zeptala, jestli může být dvacátá druhá hodina pro hospody likvidační. „To se všechno uvidí, jak budou reagovat lidi. Spíš mám strach, aby nedostali paniku vůbec chodit do hospod, do kin a všude,“ mínil Gamper.

Nedaleko Labského zámku je hospoda Na Starém městě. Její majitel Marek Semančík zpřísněnému opatření nerozumí, podle něj postrádá logiku: „Úplně to nechápu, jaký je rozdíl, jestli se zavře v jedenáct nebo v deset. Pro nás je to problém, sem chodí hodně z divadla, to jsou vážení hosti. Přicházejí v půl desáté, oni mají představení. No tak to sem ani nemusí chodit, že jo.“ A stejně jsou na tom prý rekreační sportovci, kteří jsou zvyklí chodit do podniků až po večerním tréninku.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související