Za úspěchy hvězd českého biatlonu stojí i truhlář z Českodubska

1. prosinec 2016
Koktejl

Gabriela Koukalová, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec a další české biatlonové hvězdy dobře znají Budíkov, malou vísku na Českodubsku. Právě tam se mezi kuchyňskými linkami, policemi a skříněmi rodí pod rukama Josefa Šenberka pažby biatlonových malorážek, které mají řadu medailových zářezů.

K české biatlonové reprezentaci se truhlář původně vyučený jako automechanik dostal před více než deseti lety přes svého švagra, kterým je šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. „Když jsme začínali, tak trénoval jenom tady v Jablonci. A přišel s nápadem, zda bychom neudělali nějakou lehčí pažbu, aby se s tím tolik nenadřeli a byly tam i nějaké požadavky na tvar,“ popisuje Šenberk začátky.

Každý úspěšný biatlonista musí do Budíkova!

Pažby se vyrábějí závodníkům na míru, alespoň těm, kteří již dosáhli reprezentace nebo tam mají nakročeno. Znamená to pro ně ale i to, že musí do Budíkova zajet a nějaký čas tam pobýt.

Josef Šenberk ve své dílně v Budíkově na Českodubsku vyrábí hvězdné pažby

Hvězdné pažby jsou vlastně co kus, to originál. Nejnovější má Jarda Soukup. „Doufám, že mu bude sedět a vyhovovat. Pažby od nás má teď už víceméně celá naše reprezentace. Pár jich je i v zahraničí – Slovensko, Ukrajina, do Francie jsme posílali,“ říká šikovný řemeslník. Pažby se dělají i v menších sériích, naposledy to bylo pro děti, které přecházejí u biatlonu ze vzduchovky na malorážku.

Gabriela Soukalová při střelbě

Základním materiálem je dřevo ořechu, ze kterého se dělají pažby nejen pro biatlonisty. Kvůli váze se používá i lípa. Specialitou Josefa Šenberka je sendvičové složení, které se dělá kvůli pevnosti a stálosti, protože dřevo se rádo kroutí a vrací k původnímu tvaru. Pažby se lepí ze dvou až třech kusů dřeva.

„Perfektní osobnosti, které nemají hvězdné manýry“

Na naše biatlonové hvězdy, které, doufejme, budou sbírat medaile i v právě rozbíhající se sezóně, nedá Šenberk dopustit. „Jsou to perfektní osobnosti, které nemají žádné hvězdné manýry. Skvěle spolupracují, jsou to prostě dobří lidé,“ dodává s úsměvem.

Josef Šenberk vyrábí ve své dílně v Budíkově na Českodubsku pažby hvězdných malorážek českých biatlonistů
Spustit audio