Za křehkou krásou Pačinkova umění nemusíte jen do Cvikova, jeho plameňáci nově zdobí libereckou zoo

V liberecké zoo přibyly během festivalu Crystal Valley Week čtyři desítky plameňáků. Nejsou živí, ale sklenění, a pocházejí z dílny Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova. Jak umělecké plastiky vznikaly, při jejich instalaci zjišťoval náš reportér.

Sklenění ptáci nejsou jen růžoví, ale třeba také oranžoví, zelení či modří, někteří dokonce několikabarevní. „O to mi hodně šlo. Ve spodní části těch plameňáků jsou ty pomyslné nohy, a tam, protože je to na železné tyči, tak aby ta tyč nebyla tolik vidět, jsme volili sytější barvu. Nahoře to jde do až transparentního barevného skla a zobák je už úplně transparentní, křišťálový. Až bude svítit sluníčko, tak ten zobák se bude třpytit,“ přiblížil Jiří Pačinek.

Každý plameňák má podle něj jiný počet barev, sami skláři při jejich tvorbě nevěděli, jak bude výsledná plastika vypadat. „Po vyrobení, natažení a zkroucení toho tvaru, až po vychlazení jsme zjistili, jak ty barvy vypadají. Takže to pro nás bylo leckdy příjemné překvapení, že ta barva vyšla krásně na zadek, nebo dopředu, na prsa…“ doplnil sklářský mistr, jehož Skleněná zahrada u jeho hutě v Kunraticích u Cvikova je oblíbenou turistickou destinací.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.