Za 13 let jsem ušel asi 14 500 kilometrů, a to je zážitků…, říká muž, který obešel Česko a Slovensko

Bývalý horník a programátor Petr Ozogán z Liberce si v penzi splnil svůj sen. S batohem na zádech se mu podařilo za 48 dnů obejít dokola Českou a Slovenskou republiku. Na konci své cesty měl v nohách neuvěřitelných 2 500 kilometrů a za sebou dvoje prošlapané boty..

Čtěte také

„Já už na takových závodech (1000 Miles Adventure) startuji 13 let, za ty roky jsem toho zažil spoustu. Když to spočítám, tak za těch 13 let jsem tam strávil 235 dní a ušel jsem asi 14 a půl tisíce kilometrů, a to je zážitků spousta,“ říká houževnatý chodec.

„Záleží na tom, jak chci být rychlý, jednou, když jsem šel těch 1 000, strašně jsem pospíchal, chtěl jsem to zvládnout za dva týdny… Tak jsem spal v příkopech, spacák jsem vytáhl až po třech dnech, a to jsem měl jen 5 kilo na zádech,“ popsal jednu ze zkušeností.

Co je to za závod 1 000 mil? Jak vypadala výbava na jeho poslední cestě Petra Ozogána? Čím ho překvapili lidé na Slovensku? Proč záměrně nepřespával v penzionech v posteli? Jaký byl nejvýchodnější bod jeho cesty? Jaké lidi cestou potkával a jak dopadlo jeho setkání se slovenskými policisty?

Poslechněte si záznam rozhovoru s Petrem Ozogánem, penzistou, který si plní své sny a zkouší své limity.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.