Chvála otužování: Otužilec Petr Vobořil chodí k jablonecké přehradě z domova v županu

Zvyšuje imunitu, přispívá k psychické pohodě, zlepšuje tělesnou zdatnost; to vše se říká o otužování. Jak připomene otužilec Petr Vobořil, který si v zimních měsících libuje v koupání v jablonecké přehradě, musí se začínat postupně. A jaké jsou zásady zdravého otužování?

Čtěte také

„Dnes jsem se koupat nebyl, nechtělo se mi vstávat, je po prázdninách, tak jsem to nestihl,“ přiznal na úvod rozhovoru Petr Vobořil. Podle něj nemá aktuální, na leden teplé počasí na teplotu vody v jablonecké přehradě příliš vliv. „Teď má přehrada necelý jeden stupeň, 0,8 stupně, a byl jsem předevčírem se koupat a je tam ještě trošku ledu, asi 3 cm,“ upřesnil.

A jak to vypadá, když se ráno vstává na ledovou koupel? Někdo prý nejprve běhá, aby se zahřál, a potom teprve jde do vody…

„Dřív jsem to dělal tak, že jsem šel do vody a pak si zaběhat a zahřál jsem se někde u té druhé, třetí přehrady. Teď to mám přesně opačně, a vyhovuje mi to, vždycky si vezmu župan, přiběhnu domů… Vezmu si župan, protože bydlím hned u přehrady, tak to mám kousek. I když teď je míň vody, takže to je asi o 50 metrů dál,“ směje se.

Má Petr Vobořil nějaký osobní rekord v teplotě vody, ve které se koupal? Na co musí otužilci v zimě dávat pozor? A co vede člověka k tomu, že se začne otužovat? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související