Pro cestující přes hranice za prací jsou v Libereckém kraji otevřené zatím jen dva přechody

Opatření proti šíření koronaviru omezila provoz i na hraničních přechodech. Naši redaktoři situaci sledují, hejtmanství vyjednává další možnosti.

Čtěte také

Uzavřená většina hraničních přechodů a na těch, které zůstaly otevřené, kontroly. Tak vypadá v souvislosti s rizikem šíření koronaviru situace v Libereckém kraji.

Hraniční přechod Harrachov

Harrachov

Podle redaktorky Evy Malé, která se byla podívat na hraničním přechodu do Polska v Harrachově, kromě jen několika českých a polských osobních aut jezdí přes hranici hlavně kamiony; těch polských ve směru do České republiky je méně než českých do Polska. Na české straně jsou policisté vybavení respirátory, kteří každého přijíždějícího kontrolují, vyžadují doklady a také potřebná potvrzení. Provoz je podle ní zatím plynulý a kolony se netvoří.

Petrovice

Jak zjistil redaktor Jiří Jelínek, pro cestování přeshraničních pracovníků mezi Libereckým krajem a Spolkovou republikou Německo je aktuálně otevřený pouze hraniční přechod Petrovice - Lückendorf. I tam by, kvůli kontrolám, měli lidé mít u sebe potvrzení od zaměstnavatele.

Hrádek nad Nisou

Liberecký kraj se podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj snaží vyjednat otevření také jednoho přechodu pro pendlery na česko-polské hranici, nejlépe přes Hrádek nad Nisou. „Hodně o to stojíme. Jestli má ekonomika zůstat v chodu, tak je pro Liberecký kraj a především pro libereckou průmyslovou zónu důležité, aby zaměstnanci z Polska mohli jezdit do firem," řekl hejtman. Z Polska, kde je vysoká nezaměstnanost, jezdí pracovat do Libereckého kraje stovky lidí, Půta se obává, že jejich výpadek by mohl způsobit vážné problémy a omezení výroby.

autoři: Eva Malá , jij | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související