Výše mzdy už nerozhoduje, hlavní je volný čas. Liberecká nemocnice láká sestřičky na kratší úvazky

26. únor 2020 12:36

V Krajské nemocnici Liberec chybí 60 zdravotních sester, nejvíce na jednotkách intenzivní péče. Naše redaktorka se vydala zjistit, co je za dlouhodobým nedostatkem zdravotnického personálu.

Čtěte také

Na jednotce intenzivní péče neurocentra KNL se zdravotní sestry starají o nejvážněji nemocné pacienty, často po komplikovaných operacích. Někteří jsou v bezvědomí, péče o ně je náročná. A náročné na obsluhu je i moderní přístrojové vybavení. Staniční sestra Kateřina Křepelková k tomu říká, že nedostatek je také pomocného ošetřovatelského personálu, takže sestry, které pracují na intenzivní jednotce, musí zvládat ještě tuto činnost. „A to se nedá vydržet dlouho,“ konstatuje.

Peníze (už) nejsou všechno

Jak vysvětlila ředitelka ošetřovatelské péče KNL Marie Fryaufová, blízké sousedství Německa už není největším problémem: „Nemocnice v Žitavě, která je nejblíže, nepotřebuje tolik personálu. Mám tam nějaké sestry, které za podobné peníze, jako tady, mají daleko méně pracovních dnů.“ Výše mzdy je podle ní pro nastupující generaci stále důležitá, za nejdůležitější ale považují volný čas. „Takže se jim nechce moc sloužit směny, chtějí mít volné víkendy. I proto nemocnice nabízí zájemcům zkrácené úvazky a my to podporujeme. Jsem ráda za každou sestru, která aspoň na jeden den v týdnu, třeba při mateřské dovolené, přijde vypomoct,“ dodává.

Liberecká nemocnice není jediná, sestry podle zjištění Českého rozhlasu scházejí i v Praze, Ústeckém kraji a na Karlovarsku. Nejvíce pak na specializovaných pracovištích, jakými jsou právě jednotky intenzivní péče.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související