Pomůže při léčbě nemocných se zhoubnými nádory. Zprovoznili ho v Krajské nemocnici Liberec

7. leden 2020 16:31

Jde o takzvaný CT simulátor. Sám neléčí, umí ale odborníkům pomoct naplánovat efektivní a zároveň šetrnou onkologickou léčbu.

Liberecká krajská nemocnice zprovoznila nový CT simulátor pro léčbu nemocných s rakovinou. Přístroj umí na pacientovi přesně určit místo, kde se má nemocný ozařovat. Zamezí se tak zbytečnému poškozování okolních tkání.

CT simulátor je v oddělení nukleární medicíny

CT simulátor vyšel na sedmnáct milionů korun, z toho patnácti miliony přispěl Liberecký kraj. Nový simulátor nahradil skoro deset let starý rentgenový přístroj.

K dispozici ho mají lékaři z Komplexního onkologického centra
Přístroj lékařům pomůže naplánovat efektivní a šetrnou léčbu

Přístroj je součástí oddělení nukleární medicíny a svého druhu je sice v nemocnici jediný, nicméně není potřeba pořizovat další. Přístroj neléčí, ani neozařuje, jen pomáhá odborníkům naplánovat léčbu tak, aby byla efektivní a šetrná. K dispozici je lékařům z Komplexního onkologického centra.

Podle informací z Českého statistického úřadu jsou nádorová onemocnění druhou nejčastější příčinou úmrtí v Libereckém kraji. Například roce 2018 jim podlehlo 1 192 lidí, což je čtvrtina všech zemřelých v kraji. Například na zhoubné nádory průdušek zemřelo předloni 252 lidí, na rakovinu tlustého střeva 83.

autoři: Eva Malá , Jana Pšeničková
Spustit audio