Nová mateřská škola KNofLík. Pro děti svých zaměstnanců ji vybudovala liberecká nemocnice

2. září 2019 12:29

Nová mateřská škola vznikla z dříve nevzhledného panelového domu v liberecké Klášterní ulici. Původně budova sloužila jako ubytovna, nyní zde sídlí školka pro téměř 90 dětí.

Krajská nemocnice v Liberci dokončila přestavbu bývalé ubytovny v Klášterní ulici a otevřela vlastní mateřskou školu. Dolní dvě patra budovy budou sloužit přednostně dětem jejích zaměstnanců, do horních dvou podlaží se přestěhuje část administrativy nemocnice. Dlouhým směnám zdravotníků je proto přizpůsobena také provozní doba školky, která bude otevřena od 05:45 až do 19:15 hod.

Program bude naplněný Montessori pedagogikou, vstřícným přístupem k dětem a klidným pedagogickým vedením, uvedla při otevření nové školky Ivana Honsejmanová. Podobně zaměřené školky už provozuje například v České Lípě. Pro děti je připravená i zahrada s prolézačkami, truhlářským ponkem nebo záhony, dodává ředitelka Ivana Honsnejmanová.

Výstavbu vlastní školky nemocnice připravovala od roku 2014. Na projekt se nepodařilo získat dotace ani příspěvek vlastníků, jimiž jsou kromě Libereckého kraje i města Liberec a Turnov. Stavbu za 35 milionů korun tak nemocnice financovala ze svého. „Nejdůležitější bylo dát našim zaměstnancům, zaměstnankyním možnost vrátit se do práce dřív, než by bylo možné, kdyby ta školka nebyla. Školkových míst není dost,“ řekl generální ředitel nemocnice Richard Lukáš.

„Ve zdravotnictví je spousta žen, které se musí starat o malé děti. Takže školka s dlouhou provozní dobou je přesně to, co bylo potřeba. Firemní školky jsou v mnoha firmách součástí péče o zaměstnance a jsem ráda, že Krajská nemocnice Liberec má tu svoji.“
Marie Fryhaufová, ředitelka ošetřovatelské péče

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji a se svými 2 700 zaměstnanci v Liberci a Turnově se řadí mezi největší zaměstnavatele. Vlastní mateřskou školu má v Liberci mimo technické univerzity například také krajský úřad.

autoři: Eva Malá , | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související