Výběr z rozhovorů uplynulého týdne: Život v Turnově, na Troskách či v papírně, krkonošské výročí a klidná dovolená

Výběr toho nejlepšího z rozhovorů druhého červencového týdne roku 2024 připravila Iveta Kalátová.

Nezávislý starosta Turnova Tomáš Hocke odhalil, jak je na tom se zaměstnaností či sítí škol město, které je podle projektu Obce v datech, určujícího index kvality života obyvatel v oblasti zdravotnictví, vzdělávání nebo dopravní obslužnosti, na tom nejlépe z deseti měst Libereckého kraje. A prozradil také, co chystají v Turnově na léto

S Radkem Drahným, mluvčím Krkonošského národního parku, jsme si připomněli 120. výročí založení první přírodní rezervace v Krkonoších, a zaměřili jsme se také na práci dobrovolníků.

Podívali jsme se znovu do tradiční ruční papírny Papyrea ve Zdislavě pod ruce zkušeného papírníka Michala Gorce.

A protože do letní sezony vstoupil hrad Trosky s novým vyhlídkovým ochozem na věži Baba, pozvali jsme si do vysílání kastelánku Pavlínu Suchomelovou, která se s námi podělila o řadu zajímavostí této dominanty Českého Ráje.

Všichni si plánujeme, jak si o dovolené v zahraničí odpočineme a nabereme potřebnou energií. Zákon schválnosti však někdy začne platit ve chvíli, kdy to nejméně čekáme. Ztratí se nám zavazadlo, na túře si vymkneme kotník, nebo nechtěně způsobíme škodu. Proč je důležité si ještě před dovolenou sjednat cestovní pojištění, a co všechno by mělo obsahovat, jsme probrali s finančním poradcem Dušanem Birkou.

Spustit audio

Související