Radek Drahný: Krkonošský národní park slaví a zve na letní sousedská setkávání

KRNAP slaví významné výročí vyhlášení přírodní rezervace. A strážci parku se stále setkávají s neukázněnými turisty. O radostech i strastech našich nejvyšších hor s mluvčím parku Radkem Drahným.

„Letos máme 120. výročí od založení první přírodní rezervace v Krkonoších. Tehdy hrabě Jan František Nepomuk na svahu nad Labským dolem vyhlásil přírodní rezervaci, smrkový prales, kde zakázal zasahovat,“ připomíná Radek Drahný, mluvčí Krkonošského národního parku.

V rámci tohoto zajímavého výročí zve Krkonošský národní park na řadu akcí. „Jednou z nich je cyklus koncertů našich trubačů, kteří hrají loveckou hudbu. Putujeme po krkonošských obcích, městysech a městech, a setkáváme se u křížků a kapliček. Tam zveme místní, abychom si popovídali o přírodě, o tom, co je zajímá, co chtějí vědět, trubači zahrají, zároveň něco pojíme, něco popijeme, je to takové sousedské setkávání,“ dodává Radek Drahný.

Nejbližší akcí je 12. července od 18 hodin Troubení u kapličky na Konfiskátech v Černém Dole. A chystají i Troubení u Křížků v Poniklé, Troubení u kapličky v Příchovicích nebo Troubení u křížku v Horních Albeřicích.

Proč ochranáři opět před létem rozmístili na turisticky frekventovaných místech ochranné sítě? Jaké jsou klady i zápory snadné dostupnosti našich nejvyšších hor? A jak je to se sběrem hub a borůvek v Krkonoších? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související