Výběr Ivety Kalátové: To nejlepší z rozhovorů uplynulého týdne

Připomněli jsme výročí vyhlazení Lidic, zopakovali rady pro zabezpečení domovů, navštívili Mnišské louky a nechali se nalákat k pěstování kaktusů i ochutnání nevšední zmrzliny.

V pondělí 10. června jsme si připomněli 82. výročí vyhlazení Lidic s pamětníkem Jiřím Pitínem, který je jedním z lidických dětí, které přežily. Jeho vyprávění vyvolává i dnes mrazení v zádech.

Jak správně zabezpečit naše domovy před odjezdem na dovolenou, jsme probrali s Vladimírou Šrýtrovou, tiskovou mluvčí a pracovnicí prevence kriminality Krajského policejního ředitelství Libereckého kraje.

V živém vysílání jsme se ve středu přihlásili z Ptačího parku Mnišské louky u České Lípy, kde jsme kromě vzácných mokřadních ptáků a rostlin obdivovali i nádherné polodivoké koně.

Někdo kaktusy nemusí, a pro někoho jsou láskou na celý život, a tak dokáže těmto zajímavým rostlinám odpustit popíchané ruce. Jak potvrdil pěstitel kaktusů František Kraus, tyto rostliny mají své kouzlo a dokáží být nevšední součástí našich domovů.

Jahodová, vanilková, citronová, čokoládová. Zatímco někdo sází na jistotu, odvážnější hledají cestu k jiným, nezvyklým chutím osvěžující pochoutky. Jak říká zmrzlinářka Ivana Jablonovská, fantazii se při výrobě zmrzliny meze nekladou. Prozradila, jak odhaduje chutě zákazníků, jak se připravuje koprová nebo hořčicová zmrzlina a která z těchto mražených pochoutek má nejprapodivnější chuť.

Spustit audio

Související