Mladí dobrovolní hasiči stanovili nový rekord v dálkovém vedení vody. Tu vedli soustavou hadic mezi Sloupem, Radvancem a Novým Borem

16. červen 2024 08:48

V příštím vydání České knihy rekordů bude mít zápis téměř 400 mladých dobrovolných hasičů z České republiky, Německa a Polska. Rekord v dálkovém vedení vody dětmi do 15 let stanovili v sobotu 15. června na trojúhelníku mezi Sloupem, Radvancem a Novým Borem na Českolipsku.

„Dneska se tady koná pokus o nový český národní, a troufám si říci i neoficiální světový rekord v dálkovém vedení vody, provedený dětmi hasiči, a to je podstatné, ve věku 4 až 15 let,“ uvedl na začátku akce za organizátory David Sobotka.

„Těch 5,5 kilometru od nás budou sát vodu a ta voda poteče těmi úseky. Odsud z náměstí v Boru, kde stojíme v půlce trasy, se dostane zpátky a vystříkne zpátky,“ popsal cestu vody Sobotka. Děti propojily sací hadice s čerpadly a vše se zdařilo podle plánu. Voda se okruhem hadic nakonec vrátila zpátky do radvaneckého rybníka u Sloupu v Čechách.

„Můžu jménem Agentury Dobrý den z Pelhřimova potvrdit, že ta vzdálenost je 10 kilometrů a 200 metrů. Bylo použito 550 hadic, béček. A celé to trvalo, což je velmi nedůležité, 3 hodiny a 12 minut,“ potvrdil rekord na konci vodní cesty Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den, která české rekordy zaznamenává.

Spustit audio

Související