Všechny základní potraviny můžete nakoupit bez obalu, říká jedna ze zakladatelek obchodu

17. prosinec 2019

S přibývajícími plastovými odpady přibývá také lidí, kteří se rozhodli proti tomu něco dělat. Třeba vytvořením bezobalových obchodů. Semilský obchod „Nahoře bez“ má za sebou měsíc fungování.

Konec igelitek zadarmo v obchodech je jedním z kroků ke snížení množství plastových odpadů, které nás zavalují. Pokračováním můžou být třeba nákupy v bezobalových obchodech, kam si z domu přinesete sklenici či látkový sáček. První bezobalový obchod mají už také v Semilech. Podívat se tam byl i náš redaktor.

V bezobalovém obchodě nakoupíte spoustu věcí
I drogerie se dá pořídit bez obalu

Od jedné za zakladatelek obchodu, Martiny Vondrové, se dozvěděl, že i když do obchodu přijdete jen tak, bez čehokoliv v ruce, nakoupit můžete. V obchodě vám zapůjčí nádobu nebo sáček, které tam přinesli ostatní zákazníci; funguje to jako takový „bazárek“ obalů, a ty můžete použít a příště nějaké zase na oplátku přinést.

V nabídce bezobalového obchodu najdete i dárky

V obchodě Nahoře bez podporují také regionální výrobce, to je zřejmé na první pohled. Náš redaktor se po obchodě rozhlédl a zkonstatoval, že by se tam dal pořídit i vánoční dárek. Co třeba bezobalová bonboniéra? Jak vypadá, a také, co všechno se dá nakoupit bez obalu, se dozvíte v reportáži.

Spustit audio