Volby do Evropského parlamentu 2024: Kdy, kde a jak hlasovat

7. červen 2024 08:10

V Česku se 7. a 8. června 2024 konají volby do Evropského parlamentu. Volební místnosti se otevřou i v Libereckém kraji. Naposledy si lidé europoslance volili v květnu 2019. Stejně jako tehdy, i teď budou vybírat 21 poslanců.

Kdy budou otevřené volební místnosti

Volební místnosti se otevřou v pátek 7. června 2024 ve 14 hodin. Hlasovat bude možné do 22 hodin. V sobotu 8. června budou volební místnosti otevřené od 8 hodin do 14 hodin.

Výsledky sčítání tentokrát nebudou známé už v sobotu, jak tomu je například u jiných voleb. Čeká se totiž, až odvolí poslední stát, Itálie, kde se volební místnosti uzavřou v neděli 9. června ve 23 hodin.

Jak hlasovat

Kromě toho, že je potřeba vybrat jeden volební lístek a vložit ho do obálky, mají lidé taky dva preferenční hlasy. Na kandidátce tak můžou kroužkem označit dvě jména lidí, které do Evropského parlamentu preferují. V případě, že jich označí víc nebo naopak žádného, dostane hlas pouze celé polické uskupení.

Do volební místnosti je potřeba přijít s platným průkazem totožnosti. Komise uznávají občanské průkazy nebo cestovní pas. Například řidičský průkaz nestačí. V případě, že lidé volí mimo svůj okrsek, musí předložit platný volební průkaz.

Statistické ohlédnutí

V roce 2019 byla v Libereckém kraji podle dat Českého statistického úřadu při volbách do Evropského parlamentu volební účast 28,31 %. Nejmenší byla v pátém okrsku v obci Vysoké nad Jizerou, kde k volbám přišlo zhruba 6 % lidí. Nejvíc lidí  v minulých volbách do Evropského parlamentu zaznamenala obec Zlatá Olešnice na Jablonecku. V okrsku 3 tam byla volební účast 63 %.

Ve Zlaté Olešnici je zároveň nejmenší volební okrsek v kraji. Má číslo dvě a je v něm 27 občanů. Naopak největší okrsek je ten číslo 1 v Liberci. Tam bývá kolem 3 000 voličů.

Spustit audio