Vlakem na dovolenou: Dopravci prodávají jízdenky na letní spoje už teď. Kdy je koupit nejvýhodněji?

25. květen 2023 08:19

Někteří lidé už plánují letní prázdniny a chystají se na ně i železniční dopravci, začali prodávat jízdenky na letní spoje. Vlaky se hlavně v nejvytíženějším období na začátku prázdnin začínají plnit.

Čtěte také

Čím dřív koupíte, tím levněji pojedete, ro alespoň slibují dopravci. U Českých drah podle mluvčího společnosti vyjde levněji jízdenka na konkrétní spoj. České dráhy prodávají jízdenky 60 dní dopředu, tedy ke konci května zatím na první polovinu července.

Někteří soukromí dopravci jízdenkový systém otevřeli na celé léto. Největší nápor cestujících očekávají hned na začátku prázdnin, doporučují proto, stejně jako před prodlouženými víkendy, koupit jízdenku včas a zvážit místenku.

U Českých drah se to vyplatí přes internet, nabízí ji tam k jízdence, až na výjimky, zdarma. Například RegioJet prodává lístek rovnou i s místem. Dopravce také sleduje velký zájem o vlaky do Chorvatska, které vyjedou už v polovině června.

V roce 2022 o prázdninách byl ve srovnání s předchozími pandemickými roky o cestování vlakem větší zájem, u Českých drah se přibližoval předcovidovému období. V roce 2023 by tak mohl ještě stoupnout. Na posílení vlaků je proto podle svého mluvčího připravený i LeoExpress. České dráhy také potvrzují zájem o cestování do Polska. Z mezinárodní dopravy vede Slovensko, zájem je i o cestování do Alp.

Nápor dopravci očekávají i na vnitrostátních linkách, hlavně na atraktivních turistických tratích nebo linkách do tradičních prázdninových regionů.

Přestože s cenami jízdenek na vlak je to podobné, jako s letenkami, tedy že ceny se mění například podle obsazenosti vlaku, nabízí dopravci i speciální tarify. České dráhy například i v roce 2023 počítají s plošným letním tarifem Jízdenka na léto; to je jízdenka na všechny vlaky na týden nebo čtrnáct dní.

Dopravci cestující lákají taky na zkrácené jízdní doby, skončit by měla výluka na koridoru z Čech na Moravu - a od července tak má být rychlejší spojení mezi Prahou a Brnem. Podrobnosti k letnímu cestování vlakem jsou na webových stránkách dopravců.

Spustit audio

Související