Na výlet k Pustým kostelům v údolí říčky Svitávky? Teď raději ne, v oblasti není bezpečno

V údolí říčky Svitávky v oblasti Pustých kostelů na Českolipsku se počátkem března zřítil mohutný skalní blok. Jeho zbytky zavalily cestu u bývalého podzemního náhonu. V uzavřené oblasti hrozí další pád skalních bloků.

Do oblasti, kde se natáčely třeba scény z pekla do pohádky S čerty nejsou žerty, se vydal redaktor Jaroslav Hoření s archeologem z českolipského muzea Petrem Jenčem. Podle něj teď situaci posuzují odborníci z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd. Na základě jejich posudku pak bude připravena sanace poškozeného skalního masivu. A jaký je podle Petra Jenče důvod zřícení skály?

„Setkává se nám zde několik faktorů. Jednak je to podzemní těžba pískovce, která dále navazuje na podzemní náhon v délce tři sta metrů. Dále je to například opálení, které proniklo skalní puklinou. Z vrchu do skalní pukliny zasahují kořenové systémy,“ popsal českolipský archeolog. Stopy po opálení sahají v jeskyni až do výšky několika metrů.

Pozůstatek po rozdělávání ohňů v jeskyni

Další příčinou mohly být podle Petra Jenče výkyvy teplot na konci zimy, kdy prý také v pískovcových oblastech nejčastěji dochází ke skalním opadům. Stejně jako tomu bylo začátkem března v údolí říčky Svitávky, kde se ze skalního masivu odlomily několikametrové a možná až tunové pískovcové bloky. Ty jsou teď označeny páskou a oblast není bezpečná.

„Cesta Tichým údolím je zablokovaná, zapáskovaná. Zároveň je to vyznačeno i v mapách cé zet. Je velmi důležité, aby se tady lidé nepohybovali. Nelze vyloučit, že by mohlo dojít k nějakému dalšímu opadu, který by mohl zasáhnout člověka,“ doplnil Petr Jenč. Oblast bude podle něj bezpečná až po sanaci a vyklizení skalních bloků.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.