VIDEO: Pumu ani zebru byste v Křižanech asi nečekali. Jsou v Rolince na malé „dovolené“

1. březen 2021

Nezvyklými obyvateli koňského domova důchodců Rolinka v Křižanech jsou teď puma, zebra a také mýval. Stará se o ně Zuzana Poláková se svou dcerou Eliškou. Podívat se tam byla naše kolegyně Lucie Fürstová.

Zuzana Poláková se zebrou Stripes

Majitelka domova pro staré koně v Křižanech na Liberecku Zuzana Poláková má nové nájemníky. K třinácti koňským seniorům, opuštěným kočkám, kravám, prasatům a slepicím přibyla i africká zebra, americká puma a další zvířata. Pobyt nových přírůstků musela schválit Krajská veterinární správa. V domově Rolinka o ně pečují dočasně, dokud se jejich majitelům nepodaří postavit nový areál.

Domov získal své jméno po první zachráněné klisně. O zvířata se v něm stará osmatřicetiletá Zuzana Poláková. Jak říká, majitelům exotických zvířat pomohla, protože si lidé prostě pomáhat mají.

Ke všem kravám, telatům, kozám, slepicím, kočkám a koním teď přidala každodenní péči o osmiletého samce americké pumy Cézara a zebru Chapmanovu jménem Stripes, což česky znamená „proužky“. Zvířat je tak v Rolince momentálně víc než 100. A Zuzana Poláková se musela vše o nových přírůstcích a jejich krmení naučit.

Na jaře by se Stripes měl vrátit na pastviny svých původních majitelů. Kdy poputují domů ostatní zvířata, zatím Zuzana Poláková neví. Je ale rozhodnutá se o ně postarat tak dlouho, jak to bude nutné.

Individuální návštěvy jsou v Křižanech možné, v době, kdy to nezakazují vládní nařízení a za dodržení aktuálních hygienických opatření. Musíte se jen předem telefonicky domluvit. S sebou pak můžete přivézt i pamlsky; například ovoce, zeleninu, tvaroh, vločky, nebo maso. Počítejte také s tím, že nebudete zvířata moct krmit a určitě si je ani nepohladíte, to kvůli bezpečnosti. Odměnou za případné dárky pro vás ale může být například zebří hnůj na zahrádku, nebo speciální přírodní prostředek proti kunám - trus od pumy.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL

Související