VIDEO: Pojďte s námi za betlémem. Do jilemnického muzea

30. listopad 2021

V Krkonošském muzeu a galerii v Jilemnici je nově nejen výstava „Půjdem spolu do betléma," ale betlémy jsou i ve stálých sbírkách. Jedním z nich je mechanický betlém jilemnického učitele Jáchyma Metelky.

Nová betlémářská výstava v Krkonošském muzeu v Jilemnici otevřela 27. listopadu bez obvyklého slavnostního zahájení. Návštěvníci na ní uvidí víc než 15 betlémů, mezi nimi i mechanický Metelkův betlém. Je v něm asi 200 figur, z toho víc než 140 je pohyblivých.

Betlém dodnes funguje bez elektřiny s původním mechanismem složeným z konopných provázků, závaží a dřevných koleček. Ozvučení tvoří hrací strojky s koženými měchy a dřevěnými píšťalami.

Pozdější ředitel jilemnické dívčí školy a spoluzakladatel jilemnických muzejních sbírek Jáchym Metelka na betlému pracoval od roku 1883 do roku 1913, tedy třicet let svého života.

Výstava je přístupná do 30. ledna 2022, muzeum je otevřené od úterý do neděle, od 8 do 16 hodin, s přestávkou od 12 do 13 hodin.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.