VIDEO: Noví strážci Severočeského muzea v Liberci jsou na místě. Odhalí je v prosinci

9. listopad 2020

Dvě nové sochy před vchodem do libereckého Severočeského muzea vytvořil sochař Jaroslav Róna. Byli jsme u jejich instalace.

Čtěte také

Po stranách širokého vstupního schodiště do historické budovy Severočeského muzea v Liberci leží na původních pískovcových podstavcích po obou stranách hlavního schodiště lev a lvice s hrdě vztyčenými hlavami a ve zhruba životní velikosti. Muzeu se na ně podařilo získat téměř 4 miliony korun z různých zdrojů, například od Ministerstva kultury.

Sochař Jaroslav Róna sochy do Liberce osobně přivezl

Bronzový pár je z dílny pražského autora Jaroslava Róny. Budova je památkově chráněná, památkářům ale nové sochy nevadí, na dochovaných historických materiálech jsou totiž zakreslené, jen na ně před více než 120 lety scházely peníze. Sochař Jaroslav Róna své „Strážce" do Liberce osobně přivezl a dohlížel na jejich instalaci.

„To jsou pro mě nejšťastnější chvíle na světě, když instaluju sochu, jako třešnička na dortu, korunovace. Tady je to ještě zajímavější tím, že doplňuji mezeru v historii, to místo tady čekalo, je to pro mě pocta. Navíc, tohle je jedno z nejkrásnějších míst v České republice,“ řekl při instalaci naší redaktorce sám autor, Jaroslav Róna. Jak své dílo popisuje, si poslechněte v reportáži.

Nové sochy vznikly na podnět ředitele Jiřího Křížka. Při přípravách modernizace budovy objevil původní historickou skicu, podle ní architekti počítali se lvy vedle schodiště už při otevření muzea v roce 1898. „My jsme věděli, že ta sochařská výzdoba nebyla dokončená. Ale ten lev už tam tenkrát byl vyobrazen. Doufám, že tu ty sochy vydrží aspoň 1000 let,“ říká Jiří Křížek.

historická fotografie - reprodukce z projektové dokumentace

Se sochami do muzea přijely také dřevěné modely, podle kterých se odlily, pan ředitel totiž počítá i s tím, že kdyby se někdy ztratily, nebo byly zničeny, půjde je případně odlít znovu.

Při usazování lva přišli technici na to, že jeden z drápů zřejmě nebyl dostatečně zbroušen, to se ale spravilo na místě. Usazeného lva a lvici zakrylo dřevěné bednění, návštěvníci je uvidí při slavnostním otevření nově zrekonstruovaného Severočeského muzea 5. prosince 2020.

autor: Lucie Fürstová

Související