K Dítěti z Marsu a Sedícímu čertu přibude v Liberci „královský“ pár

16. březen 2020

Český sochař Jaroslav Róna je v Liberci známý. Na Ještědu láká turisty i místní k fotografování jeho bronzová socha Dítě z Marsu, rozměrný čert sedí před Oblastní galerií na Masarykově třídě. Už letos by k nim měly přibýt další dvě sochy.

Čtěte také

Severočeské muzeum v Liberci bude mít nové strážce. Bronzové sochy lvů, které by měly být usazeny z obou stran schodiště u hlavního vstupu do budovy, vytvořil známý český sochař Jaroslav Róna. Lva už má hotového, na lvici dolaďuje poslední detaily. „Jsou to klasická zvířata, která připomínají art-deco, se stylizovanou hřívou. Tělo je pokryté ornamenty, které mu dodávají dynamiku. Lvice nemá tu hřívu, která u lva zabírá asi třetinu jeho těla. Chtěl jsem se vyrovnat klasickým sochařům, také jsem chtěl, aby to působilo důstojně a hlavně, aby nebylo úplně jasné, ze které doby jsou,“ prozradil umělec. Na tmavě patinovaných bronzových sochách, které měří na délku 160 centimetrů a na výšku 1 metr, pracoval 3 roky.

Jeho sochy přesně pasují na pískovcové podstavce, které ohraničují vstupní schodiště do budovy Severočeské muzea; podle dochovaného návrhu tam měly být už v roce 1898, při slavnostním otevření muzea. Potvrdil to i kurátor muzea Zdeněk Hrabák, s tím, že jejich autorem v té době měl být liberecký sochař Emanuel Gerhart, ale stavba se prodražila a tak na lvy už nedošlo. Teď sochu krále zvířat" muzeum už vlastní a, jak řekl jeho ředitel Jiří Křížek, na lvici budou žádat o dotaci.

historická fotografie - reprodukce z projektové dokumentace

Lví pár bude před vchodem do muzea podle Jiřího Křížka poprvé k vidění 26. září 2020, tedy v den, kdy se budova po více než dvou a půlleté modernizaci vnitřních prostor poprvé otevře veřejnosti.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.