Lásku ke kameni našel v Českém ráji. Liberec vystavuje tvorbu sochaře Jiřího Seiferta

23. září 2020

V Liberci začala výstava prací významného sochaře Jiřího Seiferta, který ve městě v minulosti žil. V roce 1969 například spoluorganizoval legendární výstavu Socha a město a jeho pískovcový Morový sloup a dřevěné objekty tam slavily velký úspěch.

Čtěte také

Novou držitelkou medaile města Liberce je historička umění Hana Seifertová, která v 60. letech vedla tamní oblastní galerii. Známější než ona byl ale její muž. Sochař, medailér, restaurátor a aktivní sportovec Jiří Seifert rodák z Prahy, který lásku ke kameni nalezl patrně v Českém ráji, kde jako horolezec trávil čas na pískovcových skalách. V roce 1969 pomáhal s organizací výstavy Socha a město a jeho práce tam slavily velký úspěch.

Jiří Seifert je mimo jiné autorem základního kamene věže Ještědu, monumentální Zvonice pro Jana Palacha v rakouském Sankt Margarethen a hřbitova horolezců v Českém ráji. Tvorba ze sklonku jeho života, pět kamenných soch spolu s téměř třemi desítkami kreseb, je nově k vidění v liberecké městské galerii. Expozici připravila jeho dcera.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související