Na Ještědu spadla jedna kabina lanovky, zemřel průvodčí, záchranáři evakuovali 14 lidí z druhé kabiny

31. říjen 2021, aktualizováno

Složky integrovaného záchranného systému zasahovali v neděli 31. října odpoledne na Ještědu, došlo tam k pádu jedné kabiny lanovky. Při neštěstí zahynul průvodčí, v kabině byl v tu dobu sám. V druhé kabině bylo podle policie 13 lidí a strojvedoucí, hasiči je evakuovali. Mluvčí libereckých záchranářů Michael Georgiev uvedl, že tito lidé zejména utrpěli šok. K pádu došlo den před plánovanou odstávkou lanovky.

Aktualizováno 31. října, 16:27

Čtěte také

V Liberci spadla v neděli 31. října odpoledne kabina lanovky na Ještěd. V kabině, která jela dolů, byl v tu dobu jen průvodčí, který při jejím pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem, České tiskové kanceláři to řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

13 cestujících a průvodčíhoz druhé kabiny, která nespadla, záchranáři evakuovali. Zraněni nebyli, utrpěli ale šok.

Těchto 14 osob bylo ošetřeno a vyšetřeno na základně horské služby. Jednalo se především o psychické obtíže, protože samozřejmě viděli pád té lanovky," doplnil Georgiev. Na místě s nimi pracovali záchranáři i psycholog. Potom jsme ošetřili i jednoho zaměstnance Českých drah, který měl psychické obtíže," dodal mluvčí záchranářů. Stav jednoho z členů pozemního personálu lanovky si podle něj vyžádal převoz do nemocnice k dalšímu vyšetření a ošetření. 

Podle informací policie byl pád lanovky nahlášen dnes kolem 13:30. První kabina spadla u prvního pilíře lanovky ze zhruba třicetimetrové výšky a je zcela zdemolovaná. Hasiči podle mluvčího Davida Kořínka evakuovali osádku druhé kabiny z výšky zhruba 15 metrů. Jedna kabina pojme v běžném provozu až 35 lidí.

České dráhy, které lanovku provozují, zatím nemají bližší informace o nehodě. „Čekáme na vyšetřování policie a Drážní inspekce a v tuto chvíli nebudeme předjímat, co konkrétního se tam stalo," řekl ČTK mluvčí drah Lukáš Kubát.

***

„Záchrana osob nedaleko spodní stanice probíhá pomocí výškové techniky. Na místě jsou i hasiči-lezci,“ napsali na twitter hasiči Libereckého kraje. Na pomoc letí vrtulník s týmem pražských hasičů.

Policie na twitteru uvedla, že hlášení o pádu jedné kabiny dostali kolem 13:30. „Druhá kabina, která ji vyvažovala, stále visí na laně a jednotky Integrovaného záchranného systému vyprošťují její posádku, kterou tvoří 14 lidí,“ uvedla.

Na možnost pádu lanovky se složky integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, ve více než 80leté historii lanovky ale nebyl takový zásah nutný.

Co se stalo, zatím není jasné, od pondělí měla být lanovka mimo provoz kvůli pravidelné revizi před zimní sezonou.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio