Policie šetří nehodu lanovky na Ještěd jako obecné ohrožení z nedbalosti, žádá svědky neštěstí o pomoc

31. říjen 2021 17:48, aktualizováno
Jedna kabina pojme v běžném provozu až 35 lidí

Pád kabiny lanovky na Ještěd v Liberci, při kterém v neděli 31. října odpoledne zemřel jeden z průvodčích, šetří policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. České tiskové kanceláři to řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Policie zároveň žádá o pomoc případné svědky neštěstí, obrátit se mohou na linku 158.

Čtěte také

V Liberci v neděli 31. října kolem 13:30 spadla kabina lanovky, která jela dolů z Ještědu. V tu dobu v ní byl jen průvodčí, který podle záchranářů utrpěl při pádu kabiny z třicetimetrové výšky zranění, kterým na místě podlehl. Z druhé kabiny, která nespadla, záchranáři evakuovali 13 cestujících a průvodčího. Nikdo další zraněn nebyl.

Čtrnáct lidí z kabiny bylo ošetřeno a vyšetřeno na základně horské služby. Jednalo se především o psychické obtíže, protože samozřejmě viděli pád té lanovky," uvedl mluvčí liberecké záchranky Michael Georgiev. Patnáctým ošetřeným byl pracovník Českých drah, který měl psychické obtíže," dodal. Stav jednoho z členů pozemního personálu lanovky si podle něj vyžádal převoz do nemocnice k dalšímu vyšetření a ošetření.

Tragické nehody s pádem kabiny lanovky jsou v ČR výjimečné. Na spekulace o příčinách neštěstí je podle policejního mluvčího Vojtěcha Robovského příliš brzy, vyšetřování potrvá týdny. „Pravděpodobně se k tomu budou muset vyjádřit odborníci," řekl.

Policie žádá případné svědky neštěstí, aby poskytli videozáznamy ze svých telefonů. „I to by mohlo pomoci objasnit okolnosti celé té události," dodal Robovský.

Podle ředitele provozu osobní dopravy ČD při nehodě lanovky došlo k destrukci tažného lana, uvedla Česká televize. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského se u tažných lan provádí defektologická kontrola každé dva roky. Poslední kontrolou lano prošlo loni v listopadu. Další defektoskopickou zkoušku znalec doporučil provést do listopadu 2022," doplnil Šťáhlavský.

Vyšetřování pádu lanovky Drážní inspekcí potrvá nejspíš měsíce. „Vyšetřování bude trvat několik měsíců, podle zákona máme na vyšetření mimořádné události na drahách až 12 měsíců," řekl ČTK mluvčí inspekce Martin Drápal. Inspektoři se budou zabývat jak dokumentací, tak i tím, jak vypadaly technické prohlídky nebo vyjádřením pracovníků dráhy.

Podle informací policie byl pád lanovky nahlášen kolem 13:30. První kabina spadla u prvního pilíře lanovky zhruba z třicetimetrové výšky a je zcela zdemolovaná. Hasiči podle mluvčího Davida Kořínka evakuovali osádku druhé kabiny z výšky zhruba 15 metrů. S evakuací začal ještě před příjezdem hasičů sám průvodčí kabiny.

Kabina je zařízena vybavením pro evakuaci osob, průvodčí jsou proškolení, je tam poklop v podlaze a naviják na spouštění dolů plus postroj," řekl ČTK Kořínek. 

Jedna kabina pojme v běžném provozu až 35 lidí. Hasiči zhruba po dvou hodinách zásah ukončili, na místě zůstali vyšetřovatelé, kteří nehodu zdokumentovali. O příčinách neštěstí nechce zatím nikdo spekulovat.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související