Záchrana lidí z lanovky, jako je ta na Ještědu, je podle náčelníka HS specifická záležitost

2. listopad 2021 10:31

Horská služba evakuaci ze všech lanovek v Libereckém kraji pravidelně nacvičuje. Trénink zásahu v náročných podmínkách opakují členové horské služby každoročně. Osvědčilo se to i v neděli 31. října, kdy po zřícení jedné z kabin horští záchranáři evakuovali 14 lidí z lanovky na Ještědu.

Čtěte také

V Liberci pokračuje vyšetřování nedělního tragického pádu lanovky na Ještědu, při kterém zemřel průvodčí. Z druhé kabiny museli záchranáři evakuovat 14 osob. Kromě hasičů ze speciální drážní jednotky pomáhala také horská služba. Její členové nacvičují podobné zásahy několikrát do roka.

Záchrana lidí z lanovky na Ještědu je velmi specifická záležitost. Podle náčelníka Horské služby České republiky René Mašína, který roky působil právě v oblasti Jizerských hor a Ještědu, se totiž, na rozdíl třeba od sedačkových lanovek v lyžařských centrech, na záchraně lidí podílejí hned tři složky.

V první řadě odborně proškolená obsluha lanovky, dále speciální jednotka drážních hasičů a právě členové horské služby. Minimálně jednou do roka prověřují koordinaci jednotlivých úkonů, která, jak se v neděli ukázalo, je nezbytná. Díky tomu se do bezpečí dostali všichni pasažéři z kabiny.

Jak vypadá záchrana v režii horské služby

Postup je stále stejný a v podstatě podobný, jakým postupují záchranáři například v alpských zemích: Dostat lidi často ve specifických klimatických podmínkách a v určeném čase ze sedaček nebo kabinek do bezpečí. Záchranáři z horské služby cvičí několikrát do roka a na různých místech, a to proto, že každý vlek může být trochu jiný a záchranáře nesmí nic zaskočit.

„K lanovce, nebo sedačce se musí dostat náš záchranář, turisty nebo lyžaře musí pomocí speciální sedačky spustit volnou technikou dolů, tam si je přebere tým, který se postará o jejich bezpečnost,“ popsal konkrétní zásah náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Cvičení je součástí protokolu, který je podle Mašína nutný i k tomu, aby provoz na lanovkách povolil Drážní úřad.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související