Veterináři museli na Liberecku rozšířit ochranná pásma kvůli šíření nákazy africkým morem prasat

12. červen 2024 15:07

Státní veterinární správa reagovala na případ nakaženého divočáka ve Fojtce poblíž Liberce. Co to znamená pro chovatele a jak se nákazu v Libereckém kraji daří zvládat, jsme se zeptali ředitele liberecké Státní veterinární správy Romana Šebesty.

Čtěte také

Státní veterinární správa na Liberecku znovu rozšířila ochranná pásma spojená s výskytem afrického moru prasat. Zvětšení pásem je reakcí na případ nakaženého divočáka uloveného 6. května 2024 v katastrálním území Fojtka.

Místo odlovu bylo mimo takzvaného uzavřeného pásma II, na území nárazníkového pásma I, proto bylo nutné zvětšit obě oblasti.

Uzavřené pásmo II, tedy oblast s výskytem afrického moru prasat, v Libereckém kraji zabírá 786 kilometrů čtverečních, od hranic s Polskem a Německem a zasahuje až k Jablonnému v Podještědí, Liberci, Jablonci nad Nisou a na východě k Harrachovu.

Na tuto oblast navazující nárazníkové pásmo, tedy uzavřené pásmo I, má po úpravě 826 kilometrů čtverečních a sahá ke Cvikovu, Zákupům, Českému Dubu, Železnému Brodu a k hranici s Královéhradeckým krajem v Krkonoších.

V obou pásmech, která už dnes zabírají 51 procent území Libereckého kraje, platí mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy v populaci divokých prasat a především jejímu zavlečení do domácích chovů prasat.

Co by měli chovatelé, ale například i návštěvníci lesa v těchto oblastech dodržovat? Kolik případů nákazy dosud testy v Libereckém kraji potvrdily? A zaznamenali už veterináři případy porušení veterinárních opatření? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související