Jablonecký magistrát přesune sběrný dvůr z Proseče nad Nisou do lokality Brandl

19. červen 2024 09:39

V Brandlu jsou prostory vhodnější i kvůli sjezdu z hlavní silnice. Nové sběrné centrum by mělo mít moderní technologie.

Čtěte také

V Jablonci nad Nisou v lokalitě Brandl má vzniknout nové centrum odpadového hospodářství. A to přesunem současného sběrného dvora z Proseče nad Nisou. Vedení města podepsalo v úterý 18. června 2024 memorandum o spolupráci se Severočeskými komunálními službami.

Na Brandlu jsou pozemky, z nichž většinu vlastní městská společnost Jablonecká energetická, kde kdysi stála výtopna. Společnost je ale nevyužívá a měla by je převést na město jako náhradu 160 milionů korun, které v minulosti radnice Jablonecké energetické poskytla.

Záměr sběrný dvůr a překladiště přestěhovat z Proseče je dlouhodobý. Magistrát vidí Proseč nad Nisou jako část města, kterou je potřeba rozvíjet z hlediska bydlení a občanské vybavenosti. Pozemky na Brandlu jsou vhodnější například i proto, že je k nim sjezd z hlavní silnice.

Jak by centrum odpadového hospodářství mohlo v budoucnu vypadat?

Severočeské komunální služby slibují v lokalitě Brandl kromě moderních prostor také nadčasové technologie na zpracování a likvidaci odpadu. „Musí to být mimoúrovňový sběrný dvůr, kde bude možnost odpady roztřídit do jednotlivých kontejnerů. Existují také technologie typu moderních překládacích stanic, kde jsou lisovací kontejnery a ty odpady lisují,“ uvedl některé příklady ředitel Severočeských komunálních služeb Zdeněk Faistaver.

Práce na přesunu by mohly začít do zhruba tří let. Do konce roku 2024 chce mít společnost hotovou projektovou dokumentaci pro vybudování vhodných prostor na Brandlu. Mezitím bude ještě radnice s komunálními službami vyměňovat pozemky na Brandlu s těmi v Proseči pro případnou bytovou výstavbu.

V roce 2025 by mohlo začít zjišťování vlivu stavby na životní prostředí. Celkové náklady společnost odhaduje na zhruba čtvrt miliardy korun.

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související