Velká města v Libereckém kraji nemají dost členů volebních komisí, zájemci se stále mohou hlásit

26. srpen 2024 14:51

V září 2024 budou volby do krajských zastupitelstev a do jedné třetiny Senátu. Některá města v Libereckém kraji ale nemají dostatek členů do volebních komisí. Jak nedostatek zájemců města řeší a kolik členové komise za práci získají, zjišťovala redaktorka Barbora Kozáková.

Čtěte také

Například v Jablonci nad Nisou už oficiální přihlášky do volebních komisí uzavřeli. Protože je ale zájemců málo, rozhodlo se vedení města přihlášky dál přijímat, jak Českému rozhlasu řekla mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

V České Lípě se podle mluvčí Kristýny Brožové pravidelně snaží oslovovat například bývalé členy komisí, ani tam ale ještě všechna místa zaplněná nemají.

Podobnou situaci řeší také město Liberec. Přihlášky stále přijímá, pokud ale zájemců nebude dostatek, doplní komise zaměstnanci úřadu, Český rozhlas o tom informovala mluvčí města Jana Kodymová.

Odměna pro řadového člena komise je 1 800 korun, místopředseda a zapisovatel získají 2 100 korun. Předseda komise za práci dostane 2 200 korun. V případě druhého kola volby do Senátu se odměna pro řadového člena zvýší o 700 korun, ostatním členům komise se částka naroste o 1 000 korun.

V některých obvodech se volby do zastupitelstev a senátní volby sbíhají. Členům těchto komisí se odměna navýší ještě o 400 korun, uvedlo to Ministerstvo vnitra.

V Libereckém kraji se volby do Senátu týkají obvodu 35, který zahrnuje Jablonecko a část okresku Semily; a obvodu 38 Mladá Boleslav, pod který spadá i Turnov a okolí.

Termín voleb stanovil prezident republiky na 20. a 21. září 2024. V případě druhého kola voleb do Senátu budou moct ve volebních místnostech voliči svůj hlas odevzdat 27. a 28. září 2024.

Spustit audio