Starostové pro Liberecký kraj chtějí koalici se SPOLU pro Liberecký kraj

30. září 2024 16:16

Starostové pro Liberecký kraj oznámili, že chtějí v následujících čtyřech letech vést kraj s koalicí SPOLU pro Liberecký kraj. Koaliční jednání ale dál pokračují. Výsledky voleb může stále ovlivnit koalice Stačilo!, která chce požádat o přepočet hlasů.

Čtěte také

V Liberci pokračují jednání o tom, kdo povede Liberecký kraj v následujících čtyřech letech. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj už oznámili, že chtějí kraj vést s koalicí SPOLU pro Liberecký kraj.

Lídr kandidátky SPOLU pro Liberecký kraj Eduard Kožušník z ODS Českému rozhlasu řekl, že z jejich strany ještě jednání uzavřená nejsou. V neděli 29. září 2024 měla koalice SPOLU regionální radu, kde prý padlo nějaké usnesení, ale podle pana Kožušníka je jeho výsledek zatím neveřejný. V následujících dnech by se na toto téma měli sejít ještě samostatně zástupci KDU-ČSL.

Navíc je ještě naplánované třetí kolo koaličních jednání mezi SPOLU a hnutím ANO. Teoreticky by dohromady měli těsnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu.

Hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj uvedl, že mezi nimi a SPOLU je největší programový průnik a proto s nimi chtějí do koalice.

Jednání zástupců SPOULU a ANO je naplánované na 8. října 2024. Lídrem hnutí ANO v Libereckém kraji David Pražák Českému rozhlasu potvrdil, že schůzku mezi ANO a SPOLU zatím nikdo oficiálně nezrušil.

Veřejné oznámení Starostů o zájmu utvořit koalici s koalicí SPOLU Davida Pražáka mrzí. Jednali totiž se Starosty také, a o jejich rozhodnutí se dozvěděli až díky veřejnému oznámení.

S mandáty ještě může zamíchat koalice Stačilo!, které ke zvolení do krajského zastupitelstva chybělo osm hlasů.

Žádost o přepočet hlasů zatím není podaná, podle mluvčího a volebního managera koalice Stačilo! Romana Rouna se zatím shromažďují důkazy. Mezi nimi by měla být hlavně čestná prohlášení voličů uskupení, kteří tvrdí, že ve svých okrscích volili jinak, než ukazují oficiální výsledky Českého statistického úřadu. Čas na podání žádosti o přepočet hlasů mají do pátku 4. října 2024.

Pokud by koalice Stačilo! po případném přepočtu překonala pětiprocentní hranici, získala by 2 křesla v zastupitelstvu. Bylo by to na úkor vítězných Starostů se zatím 20 mandáty a druhého hnutí ANO s 18 mandáty. I tak by Starostové mohli koalici se SPOLU a s jejich pěti zastupiteli sestavit. Měli by dohromady 24 křesel, přičemž v krajském zastupitelstvu sedí celkem 45 lidí.

Spustit audio

Související