Soud v Liberci pokračoval v projednávání rozsáhlého mezinárodního případu pašování kokainu a hašiše

1. říjen 2024 15:27

Krajský soud v Liberci se v úterý 1. října 2024 vrátil k rozsáhlému případu pašování drog. Část týkající se údajného hlavního organizátora Viléma Kováče vyčlenil k samotnému projednání. Jednání sledovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Případ Viléma Kováče, údajného hlavního organizátora skupiny, soud projedná v prosinci 2024. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové je to běžný postup, který by taky mohl urychlit vynesení rozsudku u zbylých obžalovaných.

Kováč je na útěku a pátrá po něm Europol. Patří na seznam nejhledanějších Čechů v Evropě. Soudu adresoval několik emailů, ve kterých mimo jiné odmítl svoji vinu. Několikrát se také vyjádřil o své družce, která je stíhána vazebně a je podle Kováče nevinná.

Policie v případu zadržela celkem 44 lidí v 9 evropských zemích a ve Spojených státech amerických. Soud v Liberci se zabýval obžalobou jedenácti lidí a jedné firmy. Tři z obžalovaných už si svůj rozsudek vyslechli na začátku roku 2024. Soud udělil tresty odnětí svobody na dobu 8 a 8,5 roku a taky jednu tříletou podmínku. Dalších osm obžalovaných vinu odmítá a soud se nadále zabývá jejich jednáním. Posledním obžalovaným je zmíněný Vilém Kováč, který je na útěku.

Podle obžaloby skupina do Česka dovážela drogy z Jižní Ameriky a Blízkého Východu. Celkem se mělo jednat o víc než tunu kokainu a tři a půl tuny hašiše. Podle policie se drogy do Česka dostávaly například v banánech, rybách nebo kukuřičných lupíncích.

Skupina měla v Liberci založit sklad, ve kterém drogy uchovávala a následně je rozvážela do dalších evropských zemí.

Spustit audio

Související