FOTOGALERIE: Frekventovaná Sokolská ulice v centru Liberce po roce otevřená

1. říjen 2024 14:30

Nové chodníky, užší jízdní pruhy, místo pro cyklisty a 38 nových stromů. Tak vypadá ve zkratce Sokolská ulice v centru Liberce 1. října 2024 po právě skončené rekonstrukci.

V centru Liberce skončila po roce oprava frekventované Sokolské ulice. Investice si vyžádala téměř 71 milionů korun. Třetinu zaplatil Liberecký kraj, zbytek město Liberec.

Sokolská je jednou z dopravně nejvytíženějších silnic v Liberci. Město ji chtělo udělat přívětivější i pro chodce, proto nové chodníky, veřejné osvětlení, a výsadba stromů, které jsou jak na chodníku, tak na ostrůvcích uprostřed silnice.

Proto jsou také jízdní pruhy užší, než byly před rekonstrukcí, po jejich obou stranách přibyly ještě cyklopruhy. Ostrůvky uprostřed silnice mnozí lidé na sociálních sítích kritizují, že budou bránit průjezdu sanitek, hasičů, ale i velkých kloubových autobusů.

Podle Martina Hettnera z dopravního podniku by ale žádný problém neměl nastat. „Vozovka splňuje veškeré zákonné normy. (…) Pruhy odpovídají standardu, nepředpokládáme problémový provoz. Pro nás je to páteřní komunikace, provozujeme tu 8 linek,“ uvedl.

Změnou je na Sokolské také přemístění autobusové zastávky Sokolská most. Je zrušená a nová je posunutá o zhruba 200 metrů níž, k bývalé restauraci Ambiente.

V plánu bylo také otevření Ruprechtické ulice, která byla na rohu Ambiente zaslepená. Betonové kvádry, které bránily výjezdu z Ruprechtické, už jsou pryč. Ruprechtická v tomto úseku bude pouze jednosměrná, ze shora k Ambiente a pak na Sokolskou.

Otevření Sokolské ulice neznamená, že je tam všechno hotové. Například u odbočky k základní umělecké škole je stále rozkopáno. „Bude tam strom. Jak ale hodně pršelo, tak jsme museli dlouho čekat na vysušení, proto se to nestihlo. A bude se také opravovat ještě schodiště u budovy policie, tak vzniklo prodlení kvůli zasíťování, ale to žádnému provozu nebrání,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Janďourek za Starosty pro Liberecký kraj.

Na rekonstrukci Sokolské má navazovat i oprava Šaldova náměstí a navazující Jablonecké ulice, tam by práce mohly začít v roce 2025, musí se ale počkat na dostavbu parkovacího domu v areálu nemocnice. Až se dodělá Jablonecká ulice, přijde na řadu Šaldovo náměstí.

Spustit audio

Související