Před 100 lety se narodil světově uznávaný sklářský výtvarník René Roubíček. Ve sklářské škole v Kamenickém Šenově vystavili jednu z jeho plastik

V Kamenickém Šenově si připomínají 100 let od narození legendy českého a světového sklářského umění Reného Roubíčka. V tamní Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské vystavili jeho skleněnou plastiku.

Dvoumetrové dílo nazvané Vítám vás je z roku 1987 a škola ho získala jako dar od rodiny sklářského výtvarníka.

„Plastika je dělaná z barevných segmentů. Všechno to stojí na třech slaboučkých nohách, které jsou hutně vytaženy. Ten středový trojúhelník je vlastně spojovací deska, která jakoby byla probodnutá těmi tyčemi, ale zároveň celou tu plastiku drží,“ popsal nově odhalenou plastiku ředitel školy Pavel Kopřiva. Dílo stojí v místě bývalé rytecké dílny, kde známý sklářský výtvarník učil.

René Roubíček začal na sklářské škole v Kamenickém Šenově učit spolu se čtyřmi kolegy v roce 1945. Měli tam za úkol po skončení 2. světové války znovu rozběhnout výuku. Roubíček tehdy naučil studenty do té doby nevídanému pohledu na sklo. V dalších desetiletích pak proslavil české sklo svými rozsáhlými skleněnými plastikami na výstavách Expo v Bruselu, Montrealu nebo Ósace.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související