Ve sklářské škole v Kamenickém Šenově otevřeli takzvaný inkubátor výtvarných talentů. Chtějí tam vyhledávat nadané děti

V nově otevřených dílnách si školáci z Česka a Německa můžou vyzkoušet práci se sklem a různými výtvarnými technikami. Projekt má pomoct vyhledávat mezi nimi talenty, a třeba i budoucí studenty Střední uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově. Využívat ho ale budou i ti současní.

Pro inkubátor výtvarných talentů využila škola bývalý chlapecký domov mládeže, který stojí hned v jejím sousedství. S jeho rekonstrukcí pomohly granty z česko-německé spolupráce i dotace z Libereckého kraje. Nové dílny a ateliéry stály 14 milionů korun. Vznikly díky spolupráci s německým Reichenbachem. Součástí projektu jsou také workshopy a setkání, do kterých budou zapojené děti a pedagogové z obou stran hranice. Právě ředitelé škol z Německa nový inkubátor talentů velmi uvítali, o vlastní sklářskou tradici totiž už v minulosti přišli.

Nové dílny mají umožnit dětem vyzkoušet si práci se sklem

Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově Pavel Kopřiva tvrdí, že dnes se na základní škole děti ke sklu prakticky nedostanou. Neumí si představit, co to práce se sklem je, podle něj je nejlepší, když si ji vyzkouší. A to právě budou moct v novém inkubátoru talentů.

Z otevření inkubátoru talentů v Kamenickém Šenově

„Budou pracovat v dílnách, které jsme tam zařídili. Je tam dílna na mozaiku a na vitráž, malá brusírna, dílna na vinuté perle a ateliér pro kresbu a malbu. Takže tam můžou komplexně strávit čas nad výtvarnem, nad sklem. Předpokládáme také, že se o ně trochu budou starat i naši středoškolští studenti,“ popsal nové dílny Kopřiva. Škola v nich che pořádat několikadenní výukové akce, třeba pro deset až patnáct dětí zhruba na tři dny.

Ten také předpokládá, že se zájemcům z řad žáků základních a základních uměleckých škol budou věnovat i tamní středoškolští studenti. „Sice hlavně chceme, aby sem přicházely děti, které u nás nestudují, ale naše děti tady budou fungovat jako lektoři. Mají totiž zkušenost ze sklářské školy. Oni si budou víc rozumět, než když jim to bude říkat starší vousatý pan profesor, kterého se trochu bojí,“ popsal koncept předávání zkušeností mezi studenty a žáky Pavel Kopřiva.

Z otevření inkubátoru talentů v Kamenickém Šenově

Uměleckoprůmyslová škola v Kamenickém Šenově je nejstarší sklářskou školou nejen v České republice, ale i v Evropě. Založena byla v roce 1856. Mezi její nejznámější pedagogy patřil René Roubíček, mezi absolventy pak sklářský výtvarník Jiří Šuhájek, Ivo Rozsypal nebo Vladimír Kopecký.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související