Přestavba sklářské školy v Kamenickém Šenově je u konce. Školní rok zahájí studenti v novém

28. srpen 2019 12:45

V Kamenickém Šenově právě dokončují přestavbu sklářské školy za bezmála 100 milionů korun. Stane se odborným centrem pro uměleckoprůmyslové vzdělávání a díky vestavbě zde vzniknou i nové výstavní prostory a ateliéry pro studenty.

Centrum odborného vzdělávání při Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově je před dokončením. Jedná se o sedmé z osmi vzdělávacích center za více než půl miliardy korun v Libereckém kraji. Sídlit bude v nové vestavbě na nádvoří šenovské školy, vysoké až do úrovně třetího patra. Vznikne tak prostor pro moderní technologie, které zatím ve škole chyběly. Opravené a nově vybavené jsou ale také původní prostory.

Sklářská škola v Kamenickém Šenově prošla rekonstrukcí v rámci krajského projektu takzvaných Center odborného vzdělávání

„Škola získává naprosto luxusní prostory na nové ateliéry, například pro dílnu mozaiky a vitráže, která tady vůbec nebyla,“ říká ředitel Pavel Kopřiva. Přibýt by zde měla také mimo jiné laserová řezačka, 3D tiskárny nebo počítačem řízené centrum, které by umožňovalo obrábění.

Nejstarší sklářská škola v Česku se zaměřuje na výuku broušení skla, rytí, malbu, výrobu vitráží nebo sklářský design. Studenti se zde učí tvořit se sklem i s kovem a musejí rozumět také technologii výroby. Kromě nich by se v centru měli vzdělávat i lidé z praxe.

Odborná centra jsou součástí i jiných škol v kraji

Moderní učebny i špičkovou techniku získala například Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci, jak potvrzuje krajský mluvčí Filip Trdla. „Na škole se zrekonstruovala budova B a vznikla i nová střešní nástavba. Celé centrum je bezbariérové a přibyly i nové učebny a velká aula pro přednášky. Škola také pořídila robota s laserovou hlavou, používaného k řezání plechu, a dva lisy na plasty, které se budou studenti učit programovat,“ vysvětluje mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Dvě centra pro vzdělávání v oblasti služeb pro strojírenství a informatiku kraj otevřel také v České Lípě a podmínky pro výuku technických oborů se zlepšily i ve školách v Turnově nebo ve Vysokém nad Jizerou. Otazník zatím visí nad centrem při Střední škole řemesel a služeb v Jablonci Nad Nisou, kde se při stavebních pracích zřítila část budovy a v současné době se pracuje na opravě. Studenti se tam pravděpodobně vrátí až v září příštího roku.

autoři: Jiří Jelínek , Eva Malá
Spustit audio

Související