Ve Frýdlantě slouží pět nových strážníků městské policie

2. červen 2022 21:08

Město Frýdlant muselo zřídit vlastní městskou policii. Na konci roku 2021 mu vypršela smlouva s Libercem, který tam strážníky posílal 10 let. Krajské město smlouvu neprodloužilo kvůli nedostatku strážníků. Od začátku června ve Frýdlantu slouží pět nových strážníků.

Čtěte také

Původně mělo strážníků nastoupit šest, jeden čekatel ale nezvládl zkoušky. Na bezpečnost města tak budou dohlížet čtyři strážníci a jedna strážnice. Jeden z nich má statut psovoda a do terénu bude vyrážet se svým belgickým ovčákem. Všichni předtím sloužili ve Frýdlantu jako strážníci z liberecké městské policie, takže prostředí města znají.

Do konce roku 2022 by radnice chtěla zaměstnávat devět strážníků; tedy velitele a osm strážníků, kteří by byli schopní být k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Teď budou sloužit dvanáctihodinové směny.

„Vzhledem k velikosti a personálnímu zajištění se nedá říct, jestli je to směna okrskářská, nebo hlídková, je to taková kombinace. Každý ze strážníků bude znát Frýdlant jako svůj okrsek a zároveň bude jezdit na zavolání,“ popsal velitel Městské policie ve Frýdlantu Petr Šantavý. Směny budou zatím nepravidelné. Vždy se po městě bude pohybovat jedna hlídka.

Podle starosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky z ODS se v měsících, kdy ve Frýdlantu městská policie nebyla, ukázalo, že strážníci jsou potřeba. Problém byl například na začátku stavební sezony, kdy měli někteří řidiči tendenci projíždět přes staveništi. Podle Šantavého měli strážníci v květnu 18 služeb a řešili celkem 31 oznámení.

„Bylo to například 10 případů rušení veřejného pořádku, kdy jsme řešili osoby ležící na schodišti, nebo na lavičkách; 14krát auta v zákazech zastavení, obraceli se na nás lidé s informacemi o vloupání do chatek, nebo nálezech injekčních stříkaček,“ vypočítává Šantavý. Strážníci už řešili taky ztrátu klíčů nebo odchytávali psy.

Frýdlantská radnice odhaduje, že na městskou policii bude muset v roce 2022 i v roce 2023 vynaložit zhruba sedm milionů korun. Jsou v tom započítané mzdy a náklady na vybavení a techniku. Během října nebo listopadu by už měli mít k dispozici auto. Město taky vypíše výběrové řízení na pořízení zbraní a opraví policejní služebnu.

autoři: Jana Švecová , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související