Válečný konflikt na Ukrajině: Potřeba materiální a potravinové pomoci trvá. Kde a jak přispět

12. duben 2022 10:41

Chcete pomoct uprchlíkům z Ukrajiny postiženým ruskou agresí? V Libereckém kraji je stále možnost přispět do některé ze sbírek. Pomoc je nadále potřeba, protože jen do krajského asistenčního centra přichází denně 50 až 100 nových lidí. Co a kde aktuálně vybírají, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Sbírky nadále vybírají trvanlivé potraviny, základní hygienické potřeby, pokrývky, spacáky a karimatky pro nouzové ubytování. Z potravin jsou to hlavně těstoviny, rýže, konzervy, dětská výživa, mléko, cukr, těstoviny.

Konkrétní seznam najdou případní dárci na stránkách organizací, kde se pomoc vybírá. V Liberci je to hned na třech místech. V centru Hasičského záchranného sboru v Šumavské ulici, v budově bývalého Uranu pod nádražím a Český červený kříž vybírá potraviny přímo v krajském uprchlickém centru v areálu krajského úřadu, tam lidé mohou potraviny přinášet denně od 8 do 18 hodin.

Pomoc také organizují města, lidé se mohou poptat na svém úřadu, nebo radnici. Například v Hejnicích vybírají trvanlivé potraviny pro lidi v nouzovém ubytování na tamním úřadu.
V České Lípě pokračuje ve sbírce potravin tamní charita. Potraviny tam ale poskytují všem potřebným, jak ukrajinským uprchlíkům, tak českým občanům, kteří se ocitli v nouzi.

„Na pomoc navíc mají nárok pouze ti z běženců, kteří si ještě nestihli vyřídit sociální dávku a jsou tedy bez prostředků. Naše sociální aktivizační služba vydává potraviny, takzvanou první potravinovou pomoc, všem ukrajinským uprchlíkům do té doby, než jsou zaevidovaní na úřadu práce a než dostanou první dávky,“ potvrdil Jiří Gottlieber z českolipské charity.

Charita v České Lípě kromě potravin vybírá také školní aktovky a další pomůcky pro ukrajinské školáky. Oblečení (informace aktuální k datu vydání článku – pozn. red.) například pro svůj charitní šatník vybírá pobočka Českého červeného kříže v Železném Brodu.

Stále platí, že lidé chtějí nějak pomoct, je vhodné si na příslušných stránkách, tedy hasičů, jednotlivých měst, Libereckého kraje, Českého červeného kříže či Charity, zjistit, co v jakém období konkrétně vybírají.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související