Nábytková banka uspořádala humanitární sbírku. Poptávka je po spotřebičích a nábytku do ložnic

Ledničku, mikrovlnnou troubu, matrace i dřevěný rám postele přivezli dnes během humanitární sbírky dárci do Nábytkové banky v Liberci.

Zařízení pro domácnost slouží zejména lidem v nouzi a v sociálních bytech. Momentálně ale zejména elektrospotřebiče a nábytek do ložnic poptávají ubytovatelé uprchlíků, kteří utekli před válkou z Ukrajiny.

„Je to trochu hektické, ale pro nás je to velmi pozitivní, přijímáme hodně matrací a přivezlo se i dost postelí, za což jsem moc vděčná. Ty postele se tady moc neohřejí, půjdou hned začátkem týdne pryč. Už jsou objednané do Pulečného, i město Jablonec a jeho krizový štáb tu má domluvený odvoz nábytku,” řekla ředitelka Nábytkové banky Libereckého kraje Jitka Večerníková. Tato sbírka podle ní nebyla poslední. “Myslím si, že budeme nuceni ji opakovat, možná už v pátek a sobotu příští týden,” doplnila.

Nábytkovou banku Libereckého kraje zřídil tým kolem Potravinové banky před rokem. Nábytek začali přijímat loni v březnu, do konce roku ho přijali 65 tun a 55 tun poslali dál potřebným. “K dnešku máme přijatých 30 tun nábytku, z toho 26 tun se vydalo, deset tun z toho tvořila krizová pomoc pro Ukrajinu,” řekla Večerníková. Potřeba přitom podle ní není jen nábytek, ale také spotřebiče, jako jsou pračky, ledničky, mikrovlnné trouby, sporáky, ale i třeba varné konvice nebo žehličky.

Ubytovatelé uprchlíků poptávají hlavně elektrospotřebiče a nábytek do ložnic

Nábytek a spotřebiče mohou lidé nábytkové bance nabídnout i mimo sbírkové dny, zájem aktuálně není o obývací stěny. Dárci mohou předání domluvit předem na telefonu 732 670 571 nebo emailu info@nbliberec.cz, banka je schopna zajistit po domluvě i dopravu svým vlastním autem.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související