Václavické lípy, které kdysi musely ustoupit práškovacímu letadlu, jsou ve finále ankety Strom roku

Liberecký kraj má zatím tři vítěze v anketě Strom roku a dvakrát šlo o lípy: Kotelskou a Tatobitskou. V roce 2024 se do finále dostaly lípy u Wohlmannova kříže ve Václavicích na Hrádecku. Nemohou se chlubit stářím několika staletí, ale zajímavým příběhem určitě ano.

Lípy do ankety nominoval Matouš Kirschner. „Jsou to obrostlé pařezy. Levá lípa má 11 kmenů, pravá lípa má 23 kmenů. Ono se to špatně počítá, protože jsou hodně nahuštěné,“ popisuje.

Lípy pospolu vytvořily velmi zajímavý útvar. „Předpokládáme, že ty lípy byly vysazeny v roce 1871, což nám říká datum na podstavci pískovcového kříže, který stojí mezi nimi. Když jsme zjišťovali nějakou historii toho místa, a vlastně jsme ho očistili od náletových dřevin a od hromad sutí a nepořádku, tak jsme si taky lámali hlavu, proč vlastně ty lípy jsou takové, jaké jsou,“ vysvětluje Matouš Kirschner.

„Osvětlil nám to až místní rodák z konce 40. let: V 70. letech ty dvě vzrostlé, nádherné, staleté lípy byly pokáceny úplně. Zůstal po nich jenom pařez a to z toho důvodu, že místo překáželo rozletové dráze práškovacích letadel,“ pokračuje.

„Ty lípy to nevzdaly a naši předci v socialistickém hospodaření dílo zkázy nedokončili. Kříž nechali rozvalený na zemi. Pařezy byly vitální, měli teprve 100 let a to je u lípy vstup do dospělosti. Takže obrazily vlky a ty se těšily dobrému zdraví. Rostly a nenechaly si vzít místo pod sluncem. A dnes tady máme vlastně těch líp asi 34,“ doplňuje Matouš Kirschner.

Pro lípy u Wohlmannova kříže mohou lidé hlasovat na stránkách stromroku.cz, mají soutěžní číslo 1 a hlasování potrvá do 29. září 2024, kdy 5 z 12 stromů postoupí do tajného superfinále.

Ke stromům finalistům se s ním vydal redaktor Jaroslav Hoření, poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.