Lidé ve Václavicích nechtějí další větrné elektrárny. V anketě tamních osadních výborů jich byla většina proti

2. duben 2024 14:38

Už 6 let vyrábí elektrickou energii 13 větrných elektráren v kopci nad Václavicemi u Hrádku nad Nisou. Soukromý investor teď přišel se záměrem větrný park rozšířit. Tamní obyvatelé už ale další elektrárny na Kamenném vrchu nechtějí.

Anketa mezi obyvateli

Větrný park Václavice u Hrádku nad Nisou na Liberecku by se mohl rozšířit o dalších 6 větrných elektráren. Dnes jich na Kamenném vrchu u česko-polské hranice stojí 13. Jde tak o druhý největší větrný park v České republice. Proti výstavbě dalších elektráren jsou ale obyvatelé Václavic i sousední Uhelné. V anketě pořádané tamními osadními výbory se proti rozšíření větrného parku vyslovilo 322 obyvatel, zatímco pro rozšíření bylo jen 13 lidí.

„Václavice už jsou, i Uhelná, zatížené z jedné strany Turówem, z druhé strany rychlostní komunikací, ze třetí strany je pískovna a čtvrtá strana, tam jsou větrné elektrárny. Kam se podíváte, tak tam je průmyslová věc a není už kam utéct,“ vysvětlil postoj tamních obvyvatel Ondřej Hartman z osadního výboru Václavic.

„Nevím o tom, že by si mi někdo konkrétně za tu dobu, co to tu stojí, stěžoval. Že z toho lítá led, važdí to ptáky či to jinak poškozuje životní prostředí, jsem neslyšel. Ale samozřejmě ne každý to schvaluje, protože podle někoho to hyzdí krajinu, životní prostředí, ale ne každý to zatracuje. Bývá celkem obvyklé, že lidé chtějí mít zajištěnou v dnešní době energii levnou, ale zároveň říkají: nestavte nám to za barákem. To je takový obecný úzus,“ konstatoval starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka ze Starostů pro Liberecký kraj.

Plány investora

6 nových větrných elektráren by podle Marka Langa, který zastupuje soukromého investora, mělo stát směrem k uhelnému dolu Turów, tedy dál od Václavic. „Myslím si, že třeba do tří let by to rozšíření mohlo proběhnout, ale samozřejmě v Čechách je komplikace v tom, že ten proces je poměrně komplexní a může se na řadě míst zadrhnout. Řešíme právě s městem a s místními tu dohodu, aby to rozšíření proběhlo konsensuálně, protože máme rozhodně zájem na tom, aby ty dobré vztahy, které tu máme, tak aby pokračovaly,“ uvedl Lang.

Postoj obyvatel

Jenže obyvatelé Václavic i sousední Uhelné jsou proti. Odmítají i nabídnutou kompenzaci ve výši jednoho milionu korun ročně po celou dobu provozu elektráren. „Nabídku kompenzací považujeme za velmi nízkou, nevýhodnou a bez inflační doložky za bezpředmětnou. Ale i kdyby ta částka byla mnohem větší, tak my to prostě nechceme, protože to, proč tam žijeme, ta příroda, tak si za peníze nekoupíme,“ řekl Ondřej Hartman.

Město chce EIA

Rozšíření větrného parku je i v rozporu s územním plánem Hrádku nad Nisou. Tamní zastupitelé proto požadují, aby se celý záměr posoudil podle zákona o vlivu na životní prostředí i na obyvatele, kteří poblíž žijí.

„Chceme takzvanou velkou EIA, se všemi pravidly, se všemi principy. Chceme přezkoumat několik aspektů, a to je vliv na žití obyvatel, to je to světlo červené, které tam je a tak dále,“ zdůrazil starosta Horinka. Vyhotovení posudku potrvá minimálně jeden rok.

Spustit audio

Související