V moštárně v Křižanech se tvoří fronty. Lidé to berou pozitivně, jako výlet, říká spolumajitelka
Ovoce, hlavně jablek, je v roce 2022 mnohem víc než v předchozím roce. Lidé proto mají velký zájem o zpracování ovoce na mošty a na pálenky. Ve známé moštárně a pálenici v Křižanech v Podještědí se začaly tvořit fronty. A tak se tam zajela podívat redaktorka Ivana Bernáthová.
Čtěte také
V moštárně a pálenici Stará dáma v Křižanech v Podještědí mají v těchto dnech spoustu práce. Ovoce je mnohem víc než loni, urodila se hlavně jablka. Zájem lidí o zpracování ovoce na mošty a zejména na pálenku proto výrazně vzrostl. Na mošt z vlastních jablek nebo hrušek si tudíž počkají i několik hodin.
Jak řekla redaktorce Ivaně Bernáthová řekla spolumajitelka moštárny a pálenice Dagmar Syslová, denně se u nich vyrobí až osm tisíc litrů moštu: „Všechno je na počkání, každý kdo si přiveze jablka, nebo hrušky, tak si odváží svůj mošt,“ dodala.
„Jablka začínají být moučnatá a to výrobu moštu zpomaluje, a vytvářejí se fronty a prodlužuje se čekací doba. Kdo se dostane na řadu, 200, 300 kilo ovoce je zpracováno za půl hodiny, teď si tedy ve frontě počkají i 3 až 4 hodiny, ale jak jsem prošla frontu, všichni se k tomu staví pozitivně a berou to jako výlet,“ vysvětlila Dagmar Syslová.
Jak dlouho takový mošt vydrží? V jaké kvalitě má být ovoce, které je vhodně k moštování? Co všechno vyrábějí v pálenici a o co je největší zájem? A musela moštárna a pálenice v Křižanech kvůli růstu cen energií zdražit své služby? Poslechněte si reportáž.
Související
-
Bydlet levně a ekologicky. Rodina z Prahy si v Křižanech postavila netradiční dům Slamák
O netradiční způsob využití přírodních materiálů, jako je sláma nebo konopí, na stavbu domu se zajímala redaktorka Ivana Bernáthová
-
Pod Ještědem pokračuje obnova staré obecní školy. Kulturní památku zachraňuje manželský pár
Obnova staré školy v Křižanech trvá už 4 roky. Manželé Landštofovi zatím většinu oprav patrového podstávkového domu platí ze svého.
-
Mošt z medvědin, tedy ostružinový
Povídání nejen o pokrmech z dob před víc než sto lety, to jsou recepty z kuchyní našich babiček. Tentokrát pro vás máme recept na mošt z medvědin, tak se říkalo ostružinám.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.