V moštárně v Křižanech se tvoří fronty. Lidé to berou pozitivně, jako výlet, říká spolumajitelka

21. říjen 2022

Ovoce, hlavně jablek, je v roce 2022 mnohem víc než v předchozím roce. Lidé proto mají velký zájem o zpracování ovoce na mošty a na pálenky. Ve známé moštárně a pálenici v Křižanech v Podještědí se začaly tvořit fronty. A tak se tam zajela podívat redaktorka Ivana Bernáthová.

Čtěte také

V moštárně a pálenici Stará dáma v Křižanech v Podještědí mají v těchto dnech spoustu práce. Ovoce je mnohem víc než loni, urodila se hlavně jablka. Zájem lidí o zpracování ovoce na mošty a zejména na pálenku proto výrazně vzrostl. Na mošt z vlastních jablek nebo hrušek si tudíž počkají i několik hodin.

Jak řekla redaktorce Ivaně Bernáthová řekla spolumajitelka moštárny a pálenice Dagmar Syslová, denně se u nich vyrobí až osm tisíc litrů moštu: „Všechno je na počkání, každý kdo si přiveze jablka, nebo hrušky, tak si odváží svůj mošt,“ dodala.

„Jablka začínají být moučnatá a to výrobu moštu zpomaluje, a vytvářejí se fronty a prodlužuje se čekací doba. Kdo se dostane na řadu, 200, 300 kilo ovoce je zpracováno za půl hodiny, teď si tedy ve frontě počkají i 3 až 4 hodiny, ale jak jsem prošla frontu, všichni se k tomu staví pozitivně a berou to jako výlet,“ vysvětlila Dagmar Syslová.

Jak dlouho takový mošt vydrží? V jaké kvalitě má být ovoce, které je vhodně k moštování? Co všechno vyrábějí v pálenici a o co je největší zájem? A musela moštárna a pálenice v Křižanech kvůli růstu cen energií zdražit své služby? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související