Pod Ještědem pokračuje obnova staré obecní školy. Kulturní památku zachraňuje manželský pár

19. červenec 2022

Obnova staré školy v Křižanech trvá už 4 roky. Manželé Landštofovi zatím většinu oprav patrového podstávkového domu platí ze svého. Co všechno je potřeba v budově z konce poloviny 18. století udělat, se byl podívat redaktor Tomáš Mařas.

Pod Ještědem, v Křižanech, pokračují manželé Landštofovi v obnově staré obecní školy. V budově byl původně zájezdní hostinec, pak do 60. let minulého století sloužila jako škola. V roce 1996 byl patrový podstávkový dům prohlášený kulturní památkou.

Manželé v něm částečně bydlí a od roku 2019 ho postupně opravují. Snaží se při tom zachovat co možná nejvíce původních prvků. Získat peníze na opravy není ale jednoduché. Podle Davida Landštofa uvažují o založení veřejné sbírky na obnovu prostor staré třídy.

„Je možné, že až se dostaneme do fáze opravování této třídy, kterou chci opravdu zachovat pro kulturní akce, pro školní výlety, pro veřejnost, aby fungovala, pak ano, pak (sbírku) plánuji, tam mi to dává smysl,“ vysvětlil.

Majitelé školu zpřístupní v neděli 24. července od 13 do 20 hodin v rámci akce Dny lidové architektury. Zájemci si budou moct prohlédnout unikátní patrový podstávkový dům, a připravený je i kulturní program, vystoupí třeba pěvecký soubor Severáček, loutkové divadlo Rudy Hancvencla i Václav Koubek s kapelou.

Redaktor Tomáš Mařas už si dům prohlédl, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související