Na liberecké univerzitě sestrojili další „zlepšovák“

6. duben 2020 12:35

Už ho využívají na oddělení ARO v liberecké nemocnici, postupně bude i na dalších odděleních.

Čtěte také

Tým vědců z liberecké Technické univerzity sestrojil pro lékaře speciální nástavec na dveře. Díky němu nemusejí sahat na kliku a omezí tak riziko přenosu koronaviru. Zlepšovák využívají zatím lékaři na oddělení ARO v liberecké nemocnici, postupně se ale objeví i na dalších odděleních. Jak nástavec funguje, popsal konstruktér Michal Ackermann z Oddělení průmyslových technologií Cxl. „Jde o ovladač na kliku, dveře můžete ovládat zápěstím nebo předloktím, ruka tak nepřijde do kontaktu s klikou a přenos koronaviru se tím minimalizuje.“

Jiří Šafka z CxI předává zlepšováky doktoru Ferechovi z oddělení ARO liberecké nemocnice

„Nástavce jsou zatím na oddělení ARO a pomohou nám udržet co nejčistší prostředí. Nic podobného jsme zatím neměli,“ zhodnotil novinku mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. „I když se snažíme vše dezinfikovat, mít dvoje, troje rukavice, všechny povrchy, na které musíme sahat, představují riziko přenosu infekce. Nástavce umožní méně rizikové otvírání klik,“ doplnil lékař z oddělení ARO liberecké nemocnice Jan Ferech.

Stroj HP Jet Fussion 4200, na kterém to všechno vzniká

Vědci z liberecké univerzity vyrábějí pro libereckou nemocnici také obličejové štíty a nástavce na respirátory. Díky špičkové 3D tiskárně HP Jet Fusion 4200, kterou univerzita má, začali lékaři krajské nemocnice v Liberci testovat kromě nástavců na kliky také upravené respirátory s účinnějšími filtry, stabilizační spojky pro pohodlnější přichycení roušek na hlavě a modifikované polykarbonátové hlavové štíty.

Nástavce pro respirátory z liberecké TULky

Autory nového designu štítů jsou Jakub Macháček a Filip Véle z oddělení CxI. Původní štíty, které nemocnice využívá, totiž neseděly při současném použití výše zmíněných respirátorů. Polykarbonátové desky, ze kterých je štít částečně vytvořen, byly darem firmy Titan Multiplast právě pro tyto účely. „Předali jsme první prototypy krajské nemocnici, aby je vyzkoušela. Pak dodáme dalších třicet kusů. A pokud bude potřeba, i další série,“ řekl doktor Jiří Šafka z Oddělení průmyslových technologií CxI.

Ochranný štít s nástavcem pro respirátor

„Tento nejvyšší stupeň ochrany, tedy respirátor a štít se doporučuje používat u pacienta, který má potvrzené onemocnění koronavirem nebo má podezření na toto onemocnění a je ve fázi vyšetřování. Personál je s ním v těsném kontaktu. Z hlediska přenosu infekce je to vysoce rizikové, vznikají tam aerosolové suspenze,“ vysvětlil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Podle vzoru z CxI chce štíty vyrábět i Škoda Auto. Dodávala by je nemocnici v Mladé Boleslavi.

autor: Jana Pšeničková | zdroj: Technická univerzita Liberec
Spustit audio

Související