V Liberci začala stavba Centra urgentní medicíny. Všechna potřebná oddělení budou pod jednou střechou

Výstavba dlouho plánovaného a hlavně očekávaného Centra urgentní medicíny má vyřešit dlouhodobě nevyhovující prostory i absenci urgentního příjmu. Poslechněte si rozhovor s ředitelem nemocnice Richardem Lukášem.

Čtěte také

Stavba Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici v Liberci potrvá tři roky a personál i pacienty kvůli tomu čeká omezení. V prvních dnech se dotkne hlavně zaměstnanců nemocnice, kteří v části areálu nesmí parkovat. Nemocnice jim domluvila náhradní parkování v Pastýřské ulici.

Později začne stavební firma okolo velké části areálu stavět ploty, které značně omezí i běžný průchod mezi jednotlivými budovami. Nové centrum bude opravdu velké a tomu odpovídá i rozsah samotného staveniště.

Díky stavbě Centra urgentní medicíny se pod jednu střechu dostanou všechna oddělení, která mají souvislost s urgentními zákroky. V přízemí bude centrální urgentní příjem, který nemocnice dosud nemá. Tam si lékaři příchozí rozdělí a pošlou na konkrétní operační sály.

Po operaci se lidé dostanou o patro výš na jednotku intenzivní péče, a pokud se jejich stav bude lepšit, převezou je o další podlaží nahoru, na klasické lůžkové oddělení. Celé jedno patro pak zaberou specializované laboratoře a na střeše bude nová přistávací plocha pro vrtulník. V suterénu pak budou sklady, sterilizace nástrojů a další veřejně nepřístupné prostory.

Stavba Centra urgentní medicíny není jedinou novinkou, která se v nemocnici objevila. Co je nového, a kam za poslední dobu medicína pokročila, přiblížil ředitel Krajské nemocnice v Liberci a bývalý přednosta krajského traumacentra Richard Lukáš. V liberecké nemocnici s ním natáčela redaktorka Jana Švecová.

Spustit audio

Související